Overslaan en naar de inhoud gaan

'Minder leden, maar meer bezoekers voor bibliotheken'

Geplaatst opdonderdag 12 november 2020 - 19:42

Nergens in Nederland daalt het aantal bibliotheekleden zo snel als in Limburg. Maar de bibliotheken hebben absoluut niet te klagen over belangstelling.

Dat zegt Jeanine Deckers, voorzitter van de Vereniging Limburgse Bibliotheken (VLB) en directeur van Bibliotheek Bibliorura in Roermond.

Uit CBS-cijfers bleek donderdag dat nog maar 175.000 Limburgers een bibliotheekpasje hebben. Dat aantal is in een jaar tijd met meer dan 10 procent gedaald. Veel sterker dan in de rest van het land, het landelijk gemiddelde is een daling van 1 procent.

Lees ook: Aantal mensen met biebpas daalt het hardst in Limburg

'Minder belangrijk'
Geen reden tot paniek, zegt Deckers in het radioprogramma L1 Vandaag. "De bibliotheek verandert. Het uitlenen van boeken wordt steeds minder belangrijk. We organiseren steeds meer. Workshops, evenementen, lezingen, daar komen veel mensen op af. Of ze komen naar de bibliotheek om informatie op te zoeken. Maar daar hoef je geen lid voor te zijn."

Verschil
Ze is niet verrast door de daling van het aantal leden, wel door het verschil met de rest van het land. "We moeten kijken wat we daar aan kunnen doen."

Mensen lezen volgens Deckers niet minder. "In tegendeel, ze lezen op hun telefoon, op hun tablet, ze lezen voortdurend. Maar het lezen van boeken neemt in het algemeen af."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen