Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder incidenten in Limburgse azc's

Geplaatst opdinsdag 13 juli 2021 - 16:15

In de Limburgse asielzoekerscentra zijn in 2020 minder incidenten gemeld dan het jaar ervoor.

In totaal is er een afname van ruim 8 procent van incidenten met fysiek en (non-)verbaal geweld. Dat is in lijn met de landelijke cijfer (-7 procent).

Huisregels
Ook het overtreden van huisregels, goed voor de meeste meldingen, zijn opgenomen in de recent gepubliceerde incidentenlijst van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers: (COA). Het gaat dan bijvoorbeeld om roken of het niet opruimen van ruimtes. In Limburg gaat het om locaties in Echt, Baexem, Heerlen, Maastricht, Sweikhuizen en Weert.

Afname in Weert en Echt
Vooral in Weert nam het incidenten af (-325). Dat komt omdat de laatste bewoners daar in september vorig jaar vertrokken. Het azc is sindsdien gesloten. Ook in het azc in Echt is een flinke daling merkbaar (-211). Volgens een COA-woordvoerder komt dat omdat op die plaats een ketenmarinier is ingezet. Dat is een soort tussenpersoon die probleemgevallen monitort en gelijk schakelt met de autoriteiten.

Bekijk het aantal incidenten per azc:

Toename in Maastricht
In Maastricht nam het aantal incidenten juist toe (+199). Dat komt volgens de zegsman omdat in die stad medio 2020 een extra locatie opende op de Francois de Veijestraat. De vergelijking met 2019 is daardoor vrijwel niet te maken.

Coronacrisis
Het aantal meldingen over verbaal geweld tegen personen nam in de Limburgse azc's in 2020 toe (+49). Volgens de woordvoerder van het COA komt dat waarschijnlijk door de coronamaatregelen. "De mensen zaten toch wat meer op elkaar."

Ook het aantal meldingen over mensen die zichzelf verwondde steeg licht (+4). Maar geen enkele inwoner van een azc in Limburg pleegde zelfmoord volgens het COA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen