Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder hennepkwekerijen opgerold

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 13:49

In Limburg zijn het afgelopen jaar minder hennepkwekerijen opgerold dan in 2018.

Deze provincie volgt daarmee de landelijke trend.

Minder
De politie ontmantelde vorig jaar 437 hennepkwekerijen in Limburg. In 2018 had de politie het drukker, toen er nog 502 keer in actie moest worden gekomen voor een wietkwekerij.

Terugloop
Het aantal ontmantelde hennepplantages in Nederland loopt al een aantal jaren terug. Met uitzondering van Noord-Holland, Rotterdam en Oost-Brabant werden er in de rest van Nederland in 2019 minder wietlocaties gevonden. Volgens portefeuillehouder drugs Max Daniel is het lastig om een eenduidige verklaring te vinden voor de landelijke afname. "De situatie verschilt per eenheid."

Lees ook: Drugscriminaliteit grootste kopzorg voor politiechef Schäfer

Capaciteit
Daniel denkt dat een van de verklaringen kan zijn dat er binnen de lokale driehoeken (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) andere keuzes worden gemaakt. "Elke driehoek heeft te maken met een scala aan misdrijven. Zij moet – onder meer op basis van capaciteit – bepalen welke zaken worden opgepakt en welke niet."

Minder drugsafval
Niet alleen het aantal opgerolde hennepkwekerijen in Limburg neemt af. Uit cijfers die onlangs werden gepubliceerd komt naar voren dat er veel minder vaak drugsafval is gedumpt. Het afgelopen jaar was dat aantal gehalveerd vergeleken met 2018.

Lees ook: Drugsdumpingen in Limburg gehalveerd: 'Zegt weinig'

Niet onschuldig
Volgens de portefeuillehouder drugs blijft de aandacht voor de aanpak van hennepteelt belangrijk. "Hennepteelt is niet onschuldig. Achter de teelt gaat een wereld schuil van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Kwekerijen brengen bovendien grote risico’s met zich mee voor de omgeving, zoals brandgevaar."

Instapdelict
Hennepteelt wordt gezien als 'instapdelict'. "Vooral sociaal kwetsbaren worden verleid om via de teelt van hennep snel geld te verdienen. Maar wie deze wereld eenmaal betreedt, stapt er niet zomaar weer uit. De winsten die henneptelers behalen, worden bovendien niet zelden gebruikt om te investeren in de handel in andere, meer lucratieve drugs als cocaïne."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen