Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder gft-afval geschikt voor compost door vervuiling

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 5:58

Steeds meer afval dat in de gft-bak wordt gegooid, blijkt vervuild.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Afvalbedrijven. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en afvalbedrijven in Limburg mensen blijven voorlichten over wat er wel en niet in de 'groene bak' mag.

Mythe: grote hoop
Een op de vijf mensen denkt dat al het afval dat ze weggooien uiteindelijk toch wel 'op de grote hoop' belandt - een hardnekkige mythe, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. Die mensen scheiden geen afval, en gooien alles bij elkaar in één bak. Koffiepads, papier en zelfs dode huisdieren worden er nu regelmatig in aangetroffen, maar die horen er allemaal niet in thuis. Als gevolg daarvan ontstaat veel vervuiling in de gft-bak.

Meer afval, minder compost
Afgelopen jaar is 4 procent meer gft-afval ingezameld door de afvalbedrijven. Maar uiteindelijk is er van al dat gft-afval 7 procent minder compost gemaakt. Dat heeft er puur mee te maken dat mensen van alles in die bak gooien wat er niet thuishoort. Het gevolg daarvan is dat het duurder wordt om van dat gft compost te maken en uiteindelijk kom je dus in een situatie terecht waarin het zich niet meer loont.

Compostdag
Komende zaterdag is het landelijke compostdag. Inwoners van de meeste gemeenten kunnen dan gratis compost afhalen bij de gemeente voor in hun tuin.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen