Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder gft-afval geschikt voor compost door vervuiling

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 5:58

Steeds meer afval dat in de gft-bak wordt gegooid, blijkt vervuild.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Afvalbedrijven. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en afvalbedrijven in Limburg mensen blijven voorlichten over wat er wel en niet in de 'groene bak' mag.

Mythe: grote hoop
Een op de vijf mensen denkt dat al het afval dat ze weggooien uiteindelijk toch wel 'op de grote hoop' belandt - een hardnekkige mythe, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. Die mensen scheiden geen afval, en gooien alles bij elkaar in één bak. Koffiepads, papier en zelfs dode huisdieren worden er nu regelmatig in aangetroffen, maar die horen er allemaal niet in thuis. Als gevolg daarvan ontstaat veel vervuiling in de gft-bak.

Meer afval, minder compost
Afgelopen jaar is 4 procent meer gft-afval ingezameld door de afvalbedrijven. Maar uiteindelijk is er van al dat gft-afval 7 procent minder compost gemaakt. Dat heeft er puur mee te maken dat mensen van alles in die bak gooien wat er niet thuishoort. Het gevolg daarvan is dat het duurder wordt om van dat gft compost te maken en uiteindelijk kom je dus in een situatie terecht waarin het zich niet meer loont.

Compostdag
Komende zaterdag is het landelijke compostdag. Inwoners van de meeste gemeenten kunnen dan gratis compost afhalen bij de gemeente voor in hun tuin.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen