Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder gft-afval geschikt voor compost door vervuiling

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 5:58

Steeds meer afval dat in de gft-bak wordt gegooid, blijkt vervuild.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Afvalbedrijven. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en afvalbedrijven in Limburg mensen blijven voorlichten over wat er wel en niet in de 'groene bak' mag.

Mythe: grote hoop
Een op de vijf mensen denkt dat al het afval dat ze weggooien uiteindelijk toch wel 'op de grote hoop' belandt - een hardnekkige mythe, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. Die mensen scheiden geen afval, en gooien alles bij elkaar in één bak. Koffiepads, papier en zelfs dode huisdieren worden er nu regelmatig in aangetroffen, maar die horen er allemaal niet in thuis. Als gevolg daarvan ontstaat veel vervuiling in de gft-bak.

Meer afval, minder compost
Afgelopen jaar is 4 procent meer gft-afval ingezameld door de afvalbedrijven. Maar uiteindelijk is er van al dat gft-afval 7 procent minder compost gemaakt. Dat heeft er puur mee te maken dat mensen van alles in die bak gooien wat er niet thuishoort. Het gevolg daarvan is dat het duurder wordt om van dat gft compost te maken en uiteindelijk kom je dus in een situatie terecht waarin het zich niet meer loont.

Compostdag
Komende zaterdag is het landelijke compostdag. Inwoners van de meeste gemeenten kunnen dan gratis compost afhalen bij de gemeente voor in hun tuin.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen