Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder gft-afval geschikt voor compost door vervuiling

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 5:58

Steeds meer afval dat in de gft-bak wordt gegooid, blijkt vervuild.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Afvalbedrijven. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en afvalbedrijven in Limburg mensen blijven voorlichten over wat er wel en niet in de 'groene bak' mag.

Mythe: grote hoop
Een op de vijf mensen denkt dat al het afval dat ze weggooien uiteindelijk toch wel 'op de grote hoop' belandt - een hardnekkige mythe, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. Die mensen scheiden geen afval, en gooien alles bij elkaar in één bak. Koffiepads, papier en zelfs dode huisdieren worden er nu regelmatig in aangetroffen, maar die horen er allemaal niet in thuis. Als gevolg daarvan ontstaat veel vervuiling in de gft-bak.

Meer afval, minder compost
Afgelopen jaar is 4 procent meer gft-afval ingezameld door de afvalbedrijven. Maar uiteindelijk is er van al dat gft-afval 7 procent minder compost gemaakt. Dat heeft er puur mee te maken dat mensen van alles in die bak gooien wat er niet thuishoort. Het gevolg daarvan is dat het duurder wordt om van dat gft compost te maken en uiteindelijk kom je dus in een situatie terecht waarin het zich niet meer loont.

Compostdag
Komende zaterdag is het landelijke compostdag. Inwoners van de meeste gemeenten kunnen dan gratis compost afhalen bij de gemeente voor in hun tuin.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen