Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minder gft-afval geschikt voor compost door vervuiling

Geplaatst opvrijdag 29 maart 2019 - 5:58

Steeds meer afval dat in de gft-bak wordt gegooid, blijkt vervuild.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Afvalbedrijven. Daarom is het belangrijk dat gemeenten en afvalbedrijven in Limburg mensen blijven voorlichten over wat er wel en niet in de 'groene bak' mag.

Mythe: grote hoop
Een op de vijf mensen denkt dat al het afval dat ze weggooien uiteindelijk toch wel 'op de grote hoop' belandt - een hardnekkige mythe, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. Die mensen scheiden geen afval, en gooien alles bij elkaar in één bak. Koffiepads, papier en zelfs dode huisdieren worden er nu regelmatig in aangetroffen, maar die horen er allemaal niet in thuis. Als gevolg daarvan ontstaat veel vervuiling in de gft-bak.

Meer afval, minder compost
Afgelopen jaar is 4 procent meer gft-afval ingezameld door de afvalbedrijven. Maar uiteindelijk is er van al dat gft-afval 7 procent minder compost gemaakt. Dat heeft er puur mee te maken dat mensen van alles in die bak gooien wat er niet thuishoort. Het gevolg daarvan is dat het duurder wordt om van dat gft compost te maken en uiteindelijk kom je dus in een situatie terecht waarin het zich niet meer loont.

Compostdag
Komende zaterdag is het landelijke compostdag. Inwoners van de meeste gemeenten kunnen dan gratis compost afhalen bij de gemeente voor in hun tuin.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen