Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder extra opvang voor asielzoekers nodig door corona

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 22:57

De coronacrisis kan gevolgen hebben voor de vraag naar ruim 1500 extra opvangplekken voor asielzoekers in Limburg. Die zou wel eens flink lager kunnen uitvallen.

Dat valt op te maken uit het antwoord van het provinciebestuur op schriftelijke vragen van de PVV, in combinatie met de trend van de laatste twee weken.

Dichte grenzen
Doordat steeds meer Europese landen hun grenzen hebben gesloten, komen er nauwelijks nog asielzoekers naar Nederland. Volgens De Telegraaf hebben zich sinds 16 maart slechts 140 mensen gemeld voor een asielaanvraag. Bovendien gaan zij niet naar de reguliere opvang, maar komen zij terecht in noodopvang in het Groningse Zoutkamp

Verzoek
Eind februari kregen de 31 Limburgse gemeenten een brief van de Limburgse regietafel vluchtelingen met de vraag om te kijken naar de (on)mogelijkheden voor opvang in hun gemeente. De brief was onder meer ondertekend door co-voorzitter Theo Bovens van de regietafel. Het ging toen om 1561 nieuwe plekken voor asielzoekers in Limburg. Daarvan waren er 417 extra plaatsen en 1144 ter vervanging van opvangplekken die in de loop van het jaar wegvallen. De PVV zag er niks in en vond ook dat het provinciebestuur eerst met het Limburgs Parlement had moeten overleggen over de extra plaatsen.

Opdracht minister
Maar het provinciebestuur zegt de oproep te begrijpen. Bovens voerde de expliciete opdracht van de verantwoordelijke minister uit om het overleg en de samenwerking met onder andere gemeenten te bevorderen, aldus het antwoord. Want er was landelijk behoefte aan ongeveer 2500 extra opvangplaatsen. "De gemeenten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) beslissen zelf over de realisatie van opvangplekken, niet de provincie. De rol van de provincie in deze is slechts om partijen bij elkaar te brengen en zaken te coördineren", zo stelt het provinciebestuur. Daarom was het in hun ogen ook niet nodig daar eerst het Limburgs Parlement over te raadplegen.

Geen groot risico
Het provinciebestuur onderschrijft verder niet de stelling van de PVV dat asielzoekerscentra en de uitbreiding van de opvang 'een groot veiligheidsrisico met zich meebrengt voor de Limburgers'. Volgens het provinciebestuur worden bij een besluit altijd mogelijke risico’s in beeld gebracht en zonodig beheersbaar gemaakt. "Het kan daarbij zowel gaan om veiligheidsrisico’s zowel voor bewoners zelf als voor omwonenden maar ook om het gevoel van onveiligheid. De burgemeester kan indien nodig in samenspraak met het COA maatregelen organiseren", zo antwoordt het provinciebestuur aan de PVV.

Duurzaam beleid
Bovendien wordt gemeld dat in de overleggen met de minister en het Rijk herhaaldelijk is gewezen op de problematiek van de overlastgevende asielzoekers. Ook is daarbij aangedrongen op een duurzamer beleid, waarbij niet steeds opvangplaatsen snel worden geschrapt als de instroom van asielzoekers afneemt. Om bij een toename daarvan toch weer net zo snel nieuwe plekken nodig te hebben. "Een flexibele schil kan daarbij helpen", aldus het provinciebestuur.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen