Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder dodelijke slachtoffers in Limburgs verkeer

Geplaatst opdinsdag 2 mei 2017 - 6:51

Bij verkeersongelukken op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 49 mensen om het leven gekomen. Dat zijn er vier minder dan in 2015, toen waren er nog 53 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Piek
Afgezet tegen de laatste jaren vormde 2015 een opmerkelijke piek in het aantal verkeersdoden. De oorzaak daarvan is nog steeds onduidelijk. Tegen de landelijke trend in, daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers vorig jaar wel iets. Landelijk steeg het aantal mensen dat in het verkeer om het leven kwam, wel opnieuw In 2016 overleden in het hele land 629 mensen, acht meer dan in 2015.

Slachtoffers
Onder autobestuurders vielen landelijk naar verhouding de meeste slachtoffers (30 procent), vooral onder automobilisten tussen de 18 en 25 jaar en boven de 75 jaar. 231 inzittenden van personenauto's kwamen om het leven, van wie 186 achter het stuur zaten en 45 passagier waren. Onder fietsers vielen 189 dodelijke slachtoffers en onder voetgangers 51.

Verder kwamen 45 motorrijders, 41 brom- en snorfietsers, 38 scootmobielrijders, 23 mensen in bestelauto's, zes mensen in een vrachtwagen en drie mensen in een brommobiel om het leven. Twee verkeersdoden vallen in de categorie overig of onbekend.

Limburg
In vergelijking met andere provincies bevindt Limburg zich in de middenmoot. In Noord-Brabant en Gelderland vielen de afgelopen vijf jaar de meeste slachtoffers onder automobilisten. In Flevoland, Zeeland en Utrecht was dat aantal het laagst.

In de spits tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur komen de meeste automobilisten om bij een ongeluk.

Smartphone
Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet het rijden onder invloed en het gebruiken van de smartphone achter het stuur als de grootste boosdoeners. Directeur Felix Cohen van VVN zegt niet verbaasd te zijn over de nieuwe landelijke stijging van het aantal verkeersdoden. "Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaken zal deze lijn doorzetten."

Doordringen
Hij pleit voor nog meer actie om mensen ervan te doordringen dat ze niet meer met hun telefoon bezig zijn tijdens het rijden. "Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto. Zoals het nu ook heel normaal is dat je een autogordel draagt en geen alcohol gebruikt als je nog de weg op moet."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Aantal verkeersdoden in Limburg gedaald
Minder dodelijke slachtoffers op Limburgse wegen
Meer mensen verdronken in Limburg
Zuid-Limburgers het minst tevreden over politie
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen