Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder dan twee procent boert biologisch in Limburg

Geplaatst opdonderdag 9 mei 2019 - 13:24

Minder dan twee procent van alle Limburgse landbouwbedrijven is biologisch. Dat blijkt uit cijfers van Local Focus.

Het onderzoeksbureau constateert een laag percentage biologische bedrijven in een provincie die veel grote varkens- en kippenhouderijen huisvest.

Groei
Landelijk gezien is de biologische landbouw in 2018 gegroeid ten opzichte van 2017. Er kwamen meer dan honderd biologische bedrijven bij. Het percentage biologische landbouwbedrijven komt daarmee op meer dan 3 procent. Maar in Limburg ligt het aantal biologische bedrijven daar ruim onder.

1,8 procent
Ook in Limburg was een stijging zichtbaar. In 2017 boerde 1,6 procent van de boeren biologisch. In 2018 groeide dat naar 1,8 procent. Toen waren er 3.783 landbouwbedrijven in Limburg. Het merendeel hiervan, 3.716 bedrijven, vielen onder de noemer 'gangbare landbouw'. Het aantal biologische bedrijven bedroeg slechts 67.

Lees ook: Limburgse bioklanten voelen zich bedonderd

Hekkensluiter
Landelijk gezien is de provincie Noord-Brabant de hekkensluiter met 1,7 procent biologische landbouw. Limburg volgt met 1,8 procent op de voet. Flevoland is met 12,1 procent koploper op het gebied van biologisch boeren.

Overheidsregels
Als een bedrijf voldoet aan de overheidsregels voor biologische landbouw, krijgt het een registratienummer. Hiervoor moeten agrariƫrs onder andere uitloopmogelijkheid hebben voor dieren en mogen ze geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen