Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder boetes voor hardrijders binnen bebouwde kom

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 11:02

Er werden vorig jaar in Limburg 224.140 boetes uitgeschreven aan automobilisten die te hard reden binnen de bebouwde kom. In 1.076 gevallen ging het om overtredingen van meer dan dertig kilometer per uur.

In tegenstelling tot de landelijke trend is er in Limburg de afgelopen drie jaar een daling zichtbaar in het aantal boetes voor extreem hard rijden binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Dalende trend
In 2016 werden er nog 1.538 boetes uitgeschreven voor een snelheidsovertreding van meer dan dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Een jaar later was dit aantal gedaald tot 1.293 bekeuringen. En vorig jaar daalde dit dus verder naar 1.076 boetes. Landelijk steeg het aantal boetes aan extreme hardrijders juist met 6 procent.

Bekeuringen
Ook het totaal aantal bekeuringen voor een te hoge snelheid binnen de bebouwde kom daalde de afgelopen jaren. In 2017 werden er nog 269.145 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de snelheid. Een jaar later was dit aantal met ruim 20 procent gedaald. Het grootste deel van de boetes (79 procent) betreft kleine snelheidsovertredingen, van minder dan tien kilometer per uur.

In totaal werd er vorig jaar ruim 12,7 miljoen euro opgehaald aan boetes binnen de bebouwde kom, waar vaak een snelheidslimiet van 30 of 50 kilometer per uur geldt.

Verkeersdoden
Een groot deel van de dodelijke ongevallen vindt plaats binnen de bebouwde kom. Uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 ruim een derde binnen de bebouwde kom verongelukte. Ook kwam 8 procent om het leven bij een verkeersongeluk binnen een 30-kilometerzone.

Lees ook: Aantal verkeersdoden in tien jaar niet zo hoog geweest

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen