Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder boetes voor hardrijders binnen bebouwde kom

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 11:02

Er werden vorig jaar in Limburg 224.140 boetes uitgeschreven aan automobilisten die te hard reden binnen de bebouwde kom. In 1.076 gevallen ging het om overtredingen van meer dan dertig kilometer per uur.

In tegenstelling tot de landelijke trend is er in Limburg de afgelopen drie jaar een daling zichtbaar in het aantal boetes voor extreem hard rijden binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Dalende trend
In 2016 werden er nog 1.538 boetes uitgeschreven voor een snelheidsovertreding van meer dan dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Een jaar later was dit aantal gedaald tot 1.293 bekeuringen. En vorig jaar daalde dit dus verder naar 1.076 boetes. Landelijk steeg het aantal boetes aan extreme hardrijders juist met 6 procent.

Bekeuringen
Ook het totaal aantal bekeuringen voor een te hoge snelheid binnen de bebouwde kom daalde de afgelopen jaren. In 2017 werden er nog 269.145 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de snelheid. Een jaar later was dit aantal met ruim 20 procent gedaald. Het grootste deel van de boetes (79 procent) betreft kleine snelheidsovertredingen, van minder dan tien kilometer per uur.

In totaal werd er vorig jaar ruim 12,7 miljoen euro opgehaald aan boetes binnen de bebouwde kom, waar vaak een snelheidslimiet van 30 of 50 kilometer per uur geldt.

Verkeersdoden
Een groot deel van de dodelijke ongevallen vindt plaats binnen de bebouwde kom. Uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 ruim een derde binnen de bebouwde kom verongelukte. Ook kwam 8 procent om het leven bij een verkeersongeluk binnen een 30-kilometerzone.

Lees ook: Aantal verkeersdoden in tien jaar niet zo hoog geweest

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen