Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder boetes voor hardrijders binnen bebouwde kom

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 11:02

Er werden vorig jaar in Limburg 224.140 boetes uitgeschreven aan automobilisten die te hard reden binnen de bebouwde kom. In 1.076 gevallen ging het om overtredingen van meer dan dertig kilometer per uur.

In tegenstelling tot de landelijke trend is er in Limburg de afgelopen drie jaar een daling zichtbaar in het aantal boetes voor extreem hard rijden binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Dalende trend
In 2016 werden er nog 1.538 boetes uitgeschreven voor een snelheidsovertreding van meer dan dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Een jaar later was dit aantal gedaald tot 1.293 bekeuringen. En vorig jaar daalde dit dus verder naar 1.076 boetes. Landelijk steeg het aantal boetes aan extreme hardrijders juist met 6 procent.

Bekeuringen
Ook het totaal aantal bekeuringen voor een te hoge snelheid binnen de bebouwde kom daalde de afgelopen jaren. In 2017 werden er nog 269.145 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de snelheid. Een jaar later was dit aantal met ruim 20 procent gedaald. Het grootste deel van de boetes (79 procent) betreft kleine snelheidsovertredingen, van minder dan tien kilometer per uur.

In totaal werd er vorig jaar ruim 12,7 miljoen euro opgehaald aan boetes binnen de bebouwde kom, waar vaak een snelheidslimiet van 30 of 50 kilometer per uur geldt.

Verkeersdoden
Een groot deel van de dodelijke ongevallen vindt plaats binnen de bebouwde kom. Uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 ruim een derde binnen de bebouwde kom verongelukte. Ook kwam 8 procent om het leven bij een verkeersongeluk binnen een 30-kilometerzone.

Lees ook: Aantal verkeersdoden in tien jaar niet zo hoog geweest

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen