Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder boetes voor hardrijders binnen bebouwde kom

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 11:02

Er werden vorig jaar in Limburg 224.140 boetes uitgeschreven aan automobilisten die te hard reden binnen de bebouwde kom. In 1.076 gevallen ging het om overtredingen van meer dan dertig kilometer per uur.

In tegenstelling tot de landelijke trend is er in Limburg de afgelopen drie jaar een daling zichtbaar in het aantal boetes voor extreem hard rijden binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Dalende trend
In 2016 werden er nog 1.538 boetes uitgeschreven voor een snelheidsovertreding van meer dan dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Een jaar later was dit aantal gedaald tot 1.293 bekeuringen. En vorig jaar daalde dit dus verder naar 1.076 boetes. Landelijk steeg het aantal boetes aan extreme hardrijders juist met 6 procent.

Bekeuringen
Ook het totaal aantal bekeuringen voor een te hoge snelheid binnen de bebouwde kom daalde de afgelopen jaren. In 2017 werden er nog 269.145 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de snelheid. Een jaar later was dit aantal met ruim 20 procent gedaald. Het grootste deel van de boetes (79 procent) betreft kleine snelheidsovertredingen, van minder dan tien kilometer per uur.

In totaal werd er vorig jaar ruim 12,7 miljoen euro opgehaald aan boetes binnen de bebouwde kom, waar vaak een snelheidslimiet van 30 of 50 kilometer per uur geldt.

Verkeersdoden
Een groot deel van de dodelijke ongevallen vindt plaats binnen de bebouwde kom. Uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 ruim een derde binnen de bebouwde kom verongelukte. Ook kwam 8 procent om het leven bij een verkeersongeluk binnen een 30-kilometerzone.

Lees ook: Aantal verkeersdoden in tien jaar niet zo hoog geweest

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen