Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder bezoekers op kerstmarkt Aken door aanslag Berlijn

Geplaatst opdinsdag 20 december 2016 - 16:09

De traditionele kerstmarkt in Aken trok dinsdag minder bezoekers dan normaal. Standhouders klaagden over tegenvallende bezoekersaantallen. Ze vermoeden dat de terreuraanslag in Berlijn mensen thuis houdt.

"Vorig jaar was hier veel meer volk op de been", vertelt een verkoopster van handgemaakte wollen tasjes en mutsen. "Zo vlak voor 'Weinachten' is het traditioneel heel druk op de Akense kerstmarkt. Nu is het stukken rustiger."

Zonnig
Aan het weer kan het niet liggen, vertelde een fritesverkoper. "Het is prachtig zonnig en open weer'', zei hij. "De mensen zijn bang en blijven binnen."

Lees ook: 'Sfeer op kerstmarkt Düsseldorf ver te zoeken'

Maastricht
Toch was het er in vergelijking met naburige Limburgse kerstmarkten vrij druk. Drie koppels uit Maastricht lieten zich door de gebeurtenissen in Berlijn niet afschrikken. Hoewel de vrouw van een van de mannen maandagavond toch even met haar dochter had overlegd: zullen we wel gaan, wat denk jij. "Maar ik heb haar gezegd, kom op, we gaan", aldus de Maastrichtenaar die een wegwuivend gebaar maakte. "Je moet je niet bang laten maken."

Kerstmarkt Aken
Sfeerbeeld van de kerstmarkt in Aken, een dag na de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt.
Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Keulen
Een echtpaar uit Diepenbeek (België) wilde eigenlijk naar de kerstmarkt in Keulen gaan. "Maar toen we op tv zagen wat in Berlijn gebeurde, besloten we toch maar niet zover van huis te gaan en werd het Aken", zei de Belg.

Niet bang
Opvallend was dat er veel kinderen in groepen rondliepen, naar bleek van schoolklassen, onder meer uit het naburige Wallonië. Maar ook een Havoklas uit Volendam zwierf over de markt voor het raadhuis in Aken. "Wij zijn niet bang", riepen de jongens van klas H3C van het Don Bosco College uit Volendam. "Ik wel", zei een andere scholiere. "De school heeft geïnformeerd maar kreeg geen negatief reisadvies", vertelt een jongen. Of ze het leuk vinden op de kerstmarkt? "We moesten wel, we hadden geen keus", sluit een jongen het gesprek lachend af.

De Duitse politie was intussen zeer uitdrukkelijk aanwezig, en had alle toegangswegen naar de kerstmarkt bij het raadhuis afgesloten.

Lees ook: Gewapende patrouilles op Duitse kerstmarkten

Kerstmarkt Aken
Duitse politie blokkeert toegangswegen richting kerstmarkt, een dag na de aanslag in Berlijn.
Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Gewapende patrouilles op Duitse kerstmarkten
Magisch Maastricht
Bezoek aan kerstmarkten: 'Laat je niet weerhouden'
‘Entreekaartje voor kerstmarkten in Zuid-Limburg’
Organisatie Kerststad Valkenburg alerter na aanslag Berlijn
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen