Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder baby's geboren in Limburg: daling zet door

Geplaatst opvrijdag 26 april 2019 - 7:11

Er zijn vorig jaar 8.635 baby's geboren in Limburg. Dat zijn er 186 minder dan het jaar ervoor; een daling van ruim 2 procent.

De geleidelijke daling van het aantal geboortes in onze provincie zet daarmee gestaag door. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds minder
Het aantal geboortes ligt nu op het laagste niveau in jaren. Ter vergelijking: in 2002 kwamen er in Limburg nog 11.484 baby's levend ter wereld. Tien jaar later was dat aantal gedaald naar 9.109 baby's. En afgelopen jaar bleef de teller dus steken op 8.636 baby's.

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto in en doe mee aan onze babyfotowedstrijd. Bekijk hier alvast alle schattige, leuke en grappige babyfoto's.

Landelijke trend
De daling van het aantal geboortes in Limburg past in de landelijke trend. In Nederland werden vorig jaar 167.925 baby's geboren. Dat zijn er 1.911 minder dan het jaar ervoor; een daling van 1,1 procent.

In bijna alle provincies werden vorig jaar minder baby's geboren dan in 2017. Alleen in Flevoland is een stijging te zien (4,7 procent).

Uitzonderingen
Ingezoomd op gemeenteniveau zijn er grote verschillen zichtbaar: in ruim een derde van de Limburgse gemeenten steeg het aantal geboren baby's namelijk wel. In Voerendaal was deze stijging het grootst, met 30 procent ten opzichte van 2017. Ook in Vaals (23,3 procent), Gennep (17,6 procent) en Simpelveld (17 procent) werden afgelopen jaar flink meer baby's geboren.

Na de babyboom van 2017 werden er in de gemeente Bergen afgelopen jaar behoorlijk wat minder baby's geboren (21,6 procent). Ook in Eijsden-Margraten kwamen er flink minder baby's ter wereld: ruim 16 procent.

Opvallend
In de meeste gemeenten is, net als in de provincie als geheel, over de afgelopen jaren een dalende trend zichtbaar. Opvallende uitzonderingen zijn Beesel, Eijsden-Margraten en Voerendaal. In deze gemeenten steeg het aantal levend geboren baby's sinds 2011 licht. In Venlo bleef het aantal baby's, op een dip in 2015 na, de afgelopen jaren ongeveer gelijk. In die gemeente worden jaarlijks ongeveer 950 baby's geboren.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen