Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder baby's geboren in Limburg: daling zet door

Geplaatst opvrijdag 26 april 2019 - 7:11

Er zijn vorig jaar 8.635 baby's geboren in Limburg. Dat zijn er 186 minder dan het jaar ervoor; een daling van ruim 2 procent.

De geleidelijke daling van het aantal geboortes in onze provincie zet daarmee gestaag door. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds minder
Het aantal geboortes ligt nu op het laagste niveau in jaren. Ter vergelijking: in 2002 kwamen er in Limburg nog 11.484 baby's levend ter wereld. Tien jaar later was dat aantal gedaald naar 9.109 baby's. En afgelopen jaar bleef de teller dus steken op 8.636 baby's.

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto in en doe mee aan onze babyfotowedstrijd. Bekijk hier alvast alle schattige, leuke en grappige babyfoto's.

Landelijke trend
De daling van het aantal geboortes in Limburg past in de landelijke trend. In Nederland werden vorig jaar 167.925 baby's geboren. Dat zijn er 1.911 minder dan het jaar ervoor; een daling van 1,1 procent.

In bijna alle provincies werden vorig jaar minder baby's geboren dan in 2017. Alleen in Flevoland is een stijging te zien (4,7 procent).

Uitzonderingen
Ingezoomd op gemeenteniveau zijn er grote verschillen zichtbaar: in ruim een derde van de Limburgse gemeenten steeg het aantal geboren baby's namelijk wel. In Voerendaal was deze stijging het grootst, met 30 procent ten opzichte van 2017. Ook in Vaals (23,3 procent), Gennep (17,6 procent) en Simpelveld (17 procent) werden afgelopen jaar flink meer baby's geboren.

Na de babyboom van 2017 werden er in de gemeente Bergen afgelopen jaar behoorlijk wat minder baby's geboren (21,6 procent). Ook in Eijsden-Margraten kwamen er flink minder baby's ter wereld: ruim 16 procent.

Opvallend
In de meeste gemeenten is, net als in de provincie als geheel, over de afgelopen jaren een dalende trend zichtbaar. Opvallende uitzonderingen zijn Beesel, Eijsden-Margraten en Voerendaal. In deze gemeenten steeg het aantal levend geboren baby's sinds 2011 licht. In Venlo bleef het aantal baby's, op een dip in 2015 na, de afgelopen jaren ongeveer gelijk. In die gemeente worden jaarlijks ongeveer 950 baby's geboren.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen