Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minder baby's geboren in Limburg: daling zet door

Geplaatst opvrijdag 26 april 2019 - 7:11

Er zijn vorig jaar 8.635 baby's geboren in Limburg. Dat zijn er 186 minder dan het jaar ervoor; een daling van ruim 2 procent.

De geleidelijke daling van het aantal geboortes in onze provincie zet daarmee gestaag door. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds minder
Het aantal geboortes ligt nu op het laagste niveau in jaren. Ter vergelijking: in 2002 kwamen er in Limburg nog 11.484 baby's levend ter wereld. Tien jaar later was dat aantal gedaald naar 9.109 baby's. En afgelopen jaar bleef de teller dus steken op 8.636 baby's.

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto in en doe mee aan onze babyfotowedstrijd. Bekijk hier alvast alle schattige, leuke en grappige babyfoto's.

Landelijke trend
De daling van het aantal geboortes in Limburg past in de landelijke trend. In Nederland werden vorig jaar 167.925 baby's geboren. Dat zijn er 1.911 minder dan het jaar ervoor; een daling van 1,1 procent.

In bijna alle provincies werden vorig jaar minder baby's geboren dan in 2017. Alleen in Flevoland is een stijging te zien (4,7 procent).

Uitzonderingen
Ingezoomd op gemeenteniveau zijn er grote verschillen zichtbaar: in ruim een derde van de Limburgse gemeenten steeg het aantal geboren baby's namelijk wel. In Voerendaal was deze stijging het grootst, met 30 procent ten opzichte van 2017. Ook in Vaals (23,3 procent), Gennep (17,6 procent) en Simpelveld (17 procent) werden afgelopen jaar flink meer baby's geboren.

Na de babyboom van 2017 werden er in de gemeente Bergen afgelopen jaar behoorlijk wat minder baby's geboren (21,6 procent). Ook in Eijsden-Margraten kwamen er flink minder baby's ter wereld: ruim 16 procent.

Opvallend
In de meeste gemeenten is, net als in de provincie als geheel, over de afgelopen jaren een dalende trend zichtbaar. Opvallende uitzonderingen zijn Beesel, Eijsden-Margraten en Voerendaal. In deze gemeenten steeg het aantal levend geboren baby's sinds 2011 licht. In Venlo bleef het aantal baby's, op een dip in 2015 na, de afgelopen jaren ongeveer gelijk. In die gemeente worden jaarlijks ongeveer 950 baby's geboren.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen