Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder baby's geboren in Limburg: daling zet door

Geplaatst opvrijdag 26 april 2019 - 7:11

Er zijn vorig jaar 8.635 baby's geboren in Limburg. Dat zijn er 186 minder dan het jaar ervoor; een daling van ruim 2 procent.

De geleidelijke daling van het aantal geboortes in onze provincie zet daarmee gestaag door. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds minder
Het aantal geboortes ligt nu op het laagste niveau in jaren. Ter vergelijking: in 2002 kwamen er in Limburg nog 11.484 baby's levend ter wereld. Tien jaar later was dat aantal gedaald naar 9.109 baby's. En afgelopen jaar bleef de teller dus steken op 8.636 baby's.

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto in en doe mee aan onze babyfotowedstrijd. Bekijk hier alvast alle schattige, leuke en grappige babyfoto's.

Landelijke trend
De daling van het aantal geboortes in Limburg past in de landelijke trend. In Nederland werden vorig jaar 167.925 baby's geboren. Dat zijn er 1.911 minder dan het jaar ervoor; een daling van 1,1 procent.

In bijna alle provincies werden vorig jaar minder baby's geboren dan in 2017. Alleen in Flevoland is een stijging te zien (4,7 procent).

Uitzonderingen
Ingezoomd op gemeenteniveau zijn er grote verschillen zichtbaar: in ruim een derde van de Limburgse gemeenten steeg het aantal geboren baby's namelijk wel. In Voerendaal was deze stijging het grootst, met 30 procent ten opzichte van 2017. Ook in Vaals (23,3 procent), Gennep (17,6 procent) en Simpelveld (17 procent) werden afgelopen jaar flink meer baby's geboren.

Na de babyboom van 2017 werden er in de gemeente Bergen afgelopen jaar behoorlijk wat minder baby's geboren (21,6 procent). Ook in Eijsden-Margraten kwamen er flink minder baby's ter wereld: ruim 16 procent.

Opvallend
In de meeste gemeenten is, net als in de provincie als geheel, over de afgelopen jaren een dalende trend zichtbaar. Opvallende uitzonderingen zijn Beesel, Eijsden-Margraten en Voerendaal. In deze gemeenten steeg het aantal levend geboren baby's sinds 2011 licht. In Venlo bleef het aantal baby's, op een dip in 2015 na, de afgelopen jaren ongeveer gelijk. In die gemeente worden jaarlijks ongeveer 950 baby's geboren.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen