Overslaan en naar de inhoud gaan

Minckelers-beeld voor derde keer vernield: vlam gestolen

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 20:11

Het standbeeld van Jan Pieter Minckelers op de Markt in Maastricht is voor de derde keer deze maand vernield.

Vrijdag bleek dat de fakkel van het beeld verdwenen was. Wie voor de diefstal verantwoordelijk is, is niet duidelijk.

Gesaboteerd
Het is niet de eerste keer dat het beeld werd gesaboteerd, laat de gemeente Maastricht weten. Vorige week zondag werd de muntautomaat al ontvreemd en zou er met de elektriciteit zijn geknoeid. De gemeente laat weten aangifte te doen van vandalisme en hoopt op camerabeelden te zien wie er voor de diefstal verantwoordelijk is.

Kostenbesparing
Het standbeeld van Minckelers, de uitvinder van het gaslicht, stond bekend als de eeuwig brandende vlam. In 2013 besloot de gemeente uit kostenbesparing de gaskraan dicht te draaien en de vlam enkel nog te laten branden als toeristen een euro in een automaat gooiden. Daarmee werd 50.000 euro bespaard.

Lees ook: 'Vlam tegen betaling' Minckelers levert 5000 euro op

Standbeeld Minckelers Maastricht
Het standbeeld van Minckelers met vlam
Foto: Jean-Pierre Geusens

Uitroepen prins
Dat was een doorn in het oog van veel Maastrichtenaren. Onlangs werd besloten de vlam alleen in het weekend permanent te laten branden en ook tijdens het uitroepen van de nieuwe prins carnaval van Maastricht, zondagmiddag, zou het vuur te zien zijn. Dat kon door de diefstal niet doorgaan.

Klimaatactivisten
Voorbijgangers die maandag langs het beeld liepen, denken ook direct aan diefstal. "Het is toch een kilo aan ijzer of brons, of wat het was", zegt een passant tegen onze verslaggever. "Heel erg vervelend en jammer", zegt een andere voorbijgangster "Hij brandde net weer. Dat heeft hij een tijd niet gedaan. Ik hoop dat ze hem gauw vinden", besluit ze. Andere voorbijgangers vermoeden dat het een studentengrap is of wellicht het werk van klimaatactivisten. Het opnieuw opstarten van de vlam ging samen met de discussie of het wel milieuvriendelijk genoeg zou zijn.

Hoeveel de schade aan het standbeeld bedraagt, is niet duidelijk.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen