Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenverlies voor zorginstelling Mondriaan

Geplaatst opdinsdag 6 december 2016 - 13:03

Zorginstelling Mondriaan in Heerlen kampt met grote financiële problemen.

Na een miljoenenverlies voldoet Mondriaan sinds begin dit jaar niet meer aan de financieringseisen van de Rabobank. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de vrijdag met vertraging gepubliceerde jaarrekening over 2015.

Rode cijfers
Mondriaan, waar zo'n 2000 mensen werken, zag de omzet dat jaar dalen met 4 procent tot 136 miljoen euro. Dat komt neer op een verlies van 2,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd er nog een marginale winst geboekt door de zorginstelling.

Bankfinanciering
Uit de jaarstukken blijkt dat de zorginstelling door het verlies niet meer voldoet aan de eisen voor de bankfinanciering. Mondriaan heeft de mogelijkheid om maximaal 18 miljoen euro te lenen bij de bank. Daarvoor moet moet worden voldaan aan de vermogenseis van een solvabiliteit van 15 procent. En daar wordt door het verlies niet meer aan voldaan.

Krediet
Volgens Mondriaan levert dit niet direct problemen op. De Rabobank gedoogt de situatie, zo laat de zorginstelling weten. Wel verlaagt de bank de kredietlijn volgend jaar tot 12,5 miljoen euro. Mondriaan benut de kredietmogelijkheid nog niet, maar verwacht er volgend jaar wel gebruik van te moeten maken.

Reële vergoeding
Mondriaan laat in een toelichting aan RTL weten dat er verkeerde afspraken met zorgverzekeraars zijn gemaakt over de vergoeding van geleverde zorg. Volgens de zorginstelling onderhandelt ze met verzekeraars om in de toekomst over 'een reële vergoeding van onze patiëntenzorg.'

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

psychiatrische inrichting ggz kliniek opname psychiatrie stock
'Zuid-Limburg volgt Rotterdamse aanpak ggz-wachtlijsten'
Ruim honderd medewerkers Mondriaan op straat
Manager Mondriaan terecht op staande voet ontslagen
Manager Mondriaan onterecht op staande voet ontslagen
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen