Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Miljoenenverlies dreigt voor Universiteit Maastricht

Geplaatst opwoensdag 15 mei 2019 - 20:24

Er dreigt een flinke financiële klap voor Universiteit Maastricht. Eén van de aanbevelingen van Commissie Van Rijn is immers een herverdeling van geld voor universiteiten. Maastricht zou veertien miljoen euro moeten inleveren.

De Commissie Van Rijn heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten in het bekostigen van technisch en bèta-onderwijs. Herverdeling van gelden is één van de aanbevelingen van de commissie.

Onevenredig hard
De mogelijke gevolgen van die maatregel zouden voornamelijk negatief uitpakken voor universiteiten met een beperkt aandeel techniek en bèta-studenten. Onder andere Maastricht ondervindt daar nadeel van. Het College van Bestuur vindt dan ook dat 'de UM onevenredig hard wordt geraakt'. Ook de universiteiten van Rotterdam en Tilburg en de Open Universiteit, met een vestiging in Heerlen, zouden financieel geraakt worden.

Veertien miljoen
Als de plannen van de commissie worden doorgevoerd, zou de Maastrichtse universiteit er 4,8 procent op achteruit gaan. Veertien miljoen euro zou ingeleverd worden, zegt vicevoorzitter van het College van Bestuur Nick Bos tegen De Observant. De vier technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) zouden er juist 6,6 procent op vooruit gaan, meldt De Volkskrant. Het College van Bestuur heeft de commissie opgeroepen te kijken naar de achterstand in de vaste vergoedingen voor onderzoek, die lager zijn voor jongere universiteiten. Een universiteit die langer bestaat krijgt nu meer geld dan een 'jonge' universiteit. Het College vindt het 'onbegrijpelijk' dat hierover geen advies is uitgebracht.

Een woordvoerder van de universiteit laat aan L1 weten dat er wordt gekeken naar de gevolgen van eventuele herverdeling en gaat hierover in gesprek met betrokkenen. Dit zijn onder anderen politici, beleidsmakers, experts en andere universiteiten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen