Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Miljoenenverlies dreigt voor Universiteit Maastricht

Geplaatst opwoensdag 15 mei 2019 - 20:24

Er dreigt een flinke financiële klap voor Universiteit Maastricht. Eén van de aanbevelingen van Commissie Van Rijn is immers een herverdeling van geld voor universiteiten. Maastricht zou veertien miljoen euro moeten inleveren.

De Commissie Van Rijn heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten in het bekostigen van technisch en bèta-onderwijs. Herverdeling van gelden is één van de aanbevelingen van de commissie.

Onevenredig hard
De mogelijke gevolgen van die maatregel zouden voornamelijk negatief uitpakken voor universiteiten met een beperkt aandeel techniek en bèta-studenten. Onder andere Maastricht ondervindt daar nadeel van. Het College van Bestuur vindt dan ook dat 'de UM onevenredig hard wordt geraakt'. Ook de universiteiten van Rotterdam en Tilburg en de Open Universiteit, met een vestiging in Heerlen, zouden financieel geraakt worden.

Veertien miljoen
Als de plannen van de commissie worden doorgevoerd, zou de Maastrichtse universiteit er 4,8 procent op achteruit gaan. Veertien miljoen euro zou ingeleverd worden, zegt vicevoorzitter van het College van Bestuur Nick Bos tegen De Observant. De vier technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) zouden er juist 6,6 procent op vooruit gaan, meldt De Volkskrant. Het College van Bestuur heeft de commissie opgeroepen te kijken naar de achterstand in de vaste vergoedingen voor onderzoek, die lager zijn voor jongere universiteiten. Een universiteit die langer bestaat krijgt nu meer geld dan een 'jonge' universiteit. Het College vindt het 'onbegrijpelijk' dat hierover geen advies is uitgebracht.

Een woordvoerder van de universiteit laat aan L1 weten dat er wordt gekeken naar de gevolgen van eventuele herverdeling en gaat hierover in gesprek met betrokkenen. Dit zijn onder anderen politici, beleidsmakers, experts en andere universiteiten.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen