Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenverlies dreigt voor Universiteit Maastricht

Geplaatst opwoensdag 15 mei 2019 - 20:24

Er dreigt een flinke financiële klap voor Universiteit Maastricht. Eén van de aanbevelingen van Commissie Van Rijn is immers een herverdeling van geld voor universiteiten. Maastricht zou veertien miljoen euro moeten inleveren.

De Commissie Van Rijn heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten in het bekostigen van technisch en bèta-onderwijs. Herverdeling van gelden is één van de aanbevelingen van de commissie.

Onevenredig hard
De mogelijke gevolgen van die maatregel zouden voornamelijk negatief uitpakken voor universiteiten met een beperkt aandeel techniek en bèta-studenten. Onder andere Maastricht ondervindt daar nadeel van. Het College van Bestuur vindt dan ook dat 'de UM onevenredig hard wordt geraakt'. Ook de universiteiten van Rotterdam en Tilburg en de Open Universiteit, met een vestiging in Heerlen, zouden financieel geraakt worden.

Veertien miljoen
Als de plannen van de commissie worden doorgevoerd, zou de Maastrichtse universiteit er 4,8 procent op achteruit gaan. Veertien miljoen euro zou ingeleverd worden, zegt vicevoorzitter van het College van Bestuur Nick Bos tegen De Observant. De vier technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) zouden er juist 6,6 procent op vooruit gaan, meldt De Volkskrant. Het College van Bestuur heeft de commissie opgeroepen te kijken naar de achterstand in de vaste vergoedingen voor onderzoek, die lager zijn voor jongere universiteiten. Een universiteit die langer bestaat krijgt nu meer geld dan een 'jonge' universiteit. Het College vindt het 'onbegrijpelijk' dat hierover geen advies is uitgebracht.

Een woordvoerder van de universiteit laat aan L1 weten dat er wordt gekeken naar de gevolgen van eventuele herverdeling en gaat hierover in gesprek met betrokkenen. Dit zijn onder anderen politici, beleidsmakers, experts en andere universiteiten.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen