Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenverlies dreigt voor Universiteit Maastricht

Geplaatst opwoensdag 15 mei 2019 - 20:24

Er dreigt een flinke financiële klap voor Universiteit Maastricht. Eén van de aanbevelingen van Commissie Van Rijn is immers een herverdeling van geld voor universiteiten. Maastricht zou veertien miljoen euro moeten inleveren.

De Commissie Van Rijn heeft onderzoek gedaan naar de knelpunten in het bekostigen van technisch en bèta-onderwijs. Herverdeling van gelden is één van de aanbevelingen van de commissie.

Onevenredig hard
De mogelijke gevolgen van die maatregel zouden voornamelijk negatief uitpakken voor universiteiten met een beperkt aandeel techniek en bèta-studenten. Onder andere Maastricht ondervindt daar nadeel van. Het College van Bestuur vindt dan ook dat 'de UM onevenredig hard wordt geraakt'. Ook de universiteiten van Rotterdam en Tilburg en de Open Universiteit, met een vestiging in Heerlen, zouden financieel geraakt worden.

Veertien miljoen
Als de plannen van de commissie worden doorgevoerd, zou de Maastrichtse universiteit er 4,8 procent op achteruit gaan. Veertien miljoen euro zou ingeleverd worden, zegt vicevoorzitter van het College van Bestuur Nick Bos tegen De Observant. De vier technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) zouden er juist 6,6 procent op vooruit gaan, meldt De Volkskrant. Het College van Bestuur heeft de commissie opgeroepen te kijken naar de achterstand in de vaste vergoedingen voor onderzoek, die lager zijn voor jongere universiteiten. Een universiteit die langer bestaat krijgt nu meer geld dan een 'jonge' universiteit. Het College vindt het 'onbegrijpelijk' dat hierover geen advies is uitgebracht.

Een woordvoerder van de universiteit laat aan L1 weten dat er wordt gekeken naar de gevolgen van eventuele herverdeling en gaat hierover in gesprek met betrokkenen. Dit zijn onder anderen politici, beleidsmakers, experts en andere universiteiten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen