Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenentransport cocaïne was slechts 'testritje'

Geplaatst opzaterdag 14 augustus 2021 - 15:11

Een mislukt cocaïnetransport van Colombia naar Hamburg, volgens justitie opgezet door Limburgse partijen, was een test. Betrokkenen wilden in maart controleren of de 450 kilo cocaïne probleemloos kon worden vervoerd.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. De blokken cocaïne vertegenwoordigden een straatwaarde van minstens twintig miljoen euro.

Lees ook: Verwarring rond bananencocaïne: meesterzet of gelukstreffer?

Wit fruit
Een blik achter de schermen leert dat er minstens achttien pionnen betrokken waren bij het transport. Nederlandse opsporingsdiensten identificeerden echter slechts vier personen. De Sittardse Roger K. (47) en Raymond P. (57) uit Landgraaf worden gezien als initiatiefnemers, terwijl de in het Belgische Brasschaat woonachtige Brabander Cees van de W. (67) een faciliterende rol zou spelen.

Cees is al tientallen jaren actief in de export en import van groente en fruit en heeft meerdere bedrijven op zijn naam staan. Via die bedrijven zou hij fruit hebben besteld voor de organisatie, zodat zij dergelijke transporten konden gebruiken voor het vervoeren van grote partijen drugs.

Miljoenentest
Alle partijen wilden graag controleren of de uitgestippelde route van Colombia naar de Antwerpse haven werkte in combinatie met het plan om Cees' bedrijven te gebruiken. Voor de 'testrit' werd 450 kilo cocaïne in een lading bananen verstopt. Corrupte douaniers en havenmedewerkers moesten vervolgens zorgen dat de container soepel door de havencontrole in Antwerpen kwam.

Geen kleingeld
Het is nog altijd een raadsel hoe, maar de bananen gingen niet naar Antwerpen, maar naar Hamburg. Dat zorgde voor irritatie en wantrouwen onderling. Betrokkenen stuurden elkaar berichten via de inmiddels gekraakte berichtendienst Sky.

'Echt waar. Die doen maar wat', schrijft een van de mannen in een Sky-gesprek. Met 'die' doelt hij op de Colombiaanse zakenpartners. 'Zou jammer zijn, man, als het fout gaat. Ik heb 700.000 betaald van ons kant. Is geen klein geld.'

Bananen Zuid-Amerika Ecuador Colombia transport
De organisatie importeerde bananen uit landen als Colombia en Ecuador als deklading voor cocaïne.
Foto: iStock

Paar duizend
Uit diezelfde gesprekken blijkt echter dat er geen man overboord is. 'We proberen vrijdag weer te laden', schrijft ene Vuiton (volgens justitie is dit Raymond P.). Iemand die zich Bucharest en K1 noemt, zegt dat Cees maar naar eigen gelang fruit moet bestellen, zolang de drugs maar verstopt kan worden: 'Onkosten van paar duizend maak niet uit amigo.'

Avocado app
De plannen voor andere transporten werden gesmeed in Sky-groepchats met namen als 'fruitboys' en 'avocado app'. Of er daadwerkelijk een nieuw transport heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. Een maand na de Hamburg-misser zijn Cees, Raymond en Roger gearresteerd. De vierde geïdentificeerde verdachte, de Albanees Ermir N. (39), is nog voortvluchtig. Dat bevestigt justitie tegenover L1.

Wereldburgers
Opsporingsdiensten in Nederland slaagden er uiteindelijk niet in de overige betrokkenen in kaart te brengen. Het zou gaan om een internationaal gezelschap van Albanezen, Belgen, Colombianen en zeker één Rus. Ieder had zijn rol, van geldschieter tot transporteur van de drugs. De drie mannen die wél zijn aangehouden, verschijnen in september voor het eerst voor de rechter.

Dat is ook pas het moment om iets over deze zaak te zeggen, vinden advocaten Peer Szymkowiak en Nienke Bloebaum. Ook advocaat Serge Weening houdt zijn kaarten tegen de borst. "Ik weet niet hoe u aan deze informatie komt, maar ik wil daar nu niet op reageren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen