Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenentekort Venlo nog groter, belasting mogelijk verhoogd

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 18:04

De gemeente Venlo staat er vanwege het miljoenentekort op de zorg nog slechter voor dan eerder gedacht.

De gemeente overweegt daarom om volgend jaar de OZB, de belasting op het bezit van huizen en panden, te verhogen. Ook moet op allerlei plekken bezuinigd worden. Dat blijkt uit nieuwe stukken die de gemeente woensdagavond bespreekt met de gemeenteraad.

Rode cijfers
Het zorgtekort in Venlo is verder opgelopen, blijkt uit de jaarrekening over 2017. Er is een tekort van 24,9 miljoen euro. Dat is 5,3 miljoen meer dan eerder werd gedacht. De gemeente belandt hierdoor diep in de rode cijfers: -23,7 miljoen euro.

Minder subsidie
De gemeente spreekt van een 'zorgelijke en complexe financiële situatie' en gaat daarom op allerlei plekken binnen de organisatie bezuinigen en snijden in uitgaven. Zo wil ze de externe inhuur van personeel verminderen en worden niet alle vacatures opnieuw ingevuld.

Ook worden de subsidies voor verenigingen en sport tegen het licht gehouden. Mocht dat niet baten, dan wil het stadsbestuur het OZB-tarief 'bescheiden' verhogen om zo de financiën op orde te krijgen. Ze vraagt alvast aan de gemeenteraad wat zij van die plannen vindt.

Lees ook: Opnieuw fors zorgtekort in Venlo: ruim vier miljoen euro

Storm aan kritiek
De OZB in Venlo heeft eerder voor politieke onrust gezorgd. In 2011 was de oorspronkelijke voorgestelde verhoging 26 procent, maar na een storm aan kritiek werd die bijgesteld naar 7 procent. Volgens Vereniging Eigen Huis betaal je in Venlo nu gemiddeld 371 euro aan belasting voor je huis.

Drastische maatregelen
Volgens wethouder Ad Roest is het de prioriteit van de gemeente om een gezonde stad achter te laten voor de volgende periode, maar er soms drastische maatregelen genomen moeten worden. "De intentie is natuurlijk om de burgers te vrijwaren van de problematiek waarin onze financiële situatie zit. Maar mochten we daartoe gedwongen worden, is er een mogelijkheid dat de OZB verhoogd wordt. Maar dat is niet wat we willen."

Politiek tumult
De gemeente kampt al een tijd met een miljoenentekort op de zorg. Een jaar geleden werd duidelijk dat de gemeente veel meer geld tekort kwam dan eerder berekend op het gebied van jeugd, zorg en welzijn. Twee wethouders sneuvelden en de PvdA stapte uit de coalitie.

De gemeente kondigde maatregelen aan. Zo werd er gesneden in contracten met zorgbedrijven en werd een manager aangesteld die moest snijden in de kosten. Desondanks is het tekort verder opgelopen.

Luister ook: Venlo staat er nog slechter voor dan eerder gedacht

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen