Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenentekort Venlo nog groter, belasting mogelijk verhoogd

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 18:04

De gemeente Venlo staat er vanwege het miljoenentekort op de zorg nog slechter voor dan eerder gedacht.

De gemeente overweegt daarom om volgend jaar de OZB, de belasting op het bezit van huizen en panden, te verhogen. Ook moet op allerlei plekken bezuinigd worden. Dat blijkt uit nieuwe stukken die de gemeente woensdagavond bespreekt met de gemeenteraad.

Rode cijfers
Het zorgtekort in Venlo is verder opgelopen, blijkt uit de jaarrekening over 2017. Er is een tekort van 24,9 miljoen euro. Dat is 5,3 miljoen meer dan eerder werd gedacht. De gemeente belandt hierdoor diep in de rode cijfers: -23,7 miljoen euro.

Minder subsidie
De gemeente spreekt van een 'zorgelijke en complexe financiële situatie' en gaat daarom op allerlei plekken binnen de organisatie bezuinigen en snijden in uitgaven. Zo wil ze de externe inhuur van personeel verminderen en worden niet alle vacatures opnieuw ingevuld.

Ook worden de subsidies voor verenigingen en sport tegen het licht gehouden. Mocht dat niet baten, dan wil het stadsbestuur het OZB-tarief 'bescheiden' verhogen om zo de financiën op orde te krijgen. Ze vraagt alvast aan de gemeenteraad wat zij van die plannen vindt.

Lees ook: Opnieuw fors zorgtekort in Venlo: ruim vier miljoen euro

Storm aan kritiek
De OZB in Venlo heeft eerder voor politieke onrust gezorgd. In 2011 was de oorspronkelijke voorgestelde verhoging 26 procent, maar na een storm aan kritiek werd die bijgesteld naar 7 procent. Volgens Vereniging Eigen Huis betaal je in Venlo nu gemiddeld 371 euro aan belasting voor je huis.

Drastische maatregelen
Volgens wethouder Ad Roest is het de prioriteit van de gemeente om een gezonde stad achter te laten voor de volgende periode, maar er soms drastische maatregelen genomen moeten worden. "De intentie is natuurlijk om de burgers te vrijwaren van de problematiek waarin onze financiële situatie zit. Maar mochten we daartoe gedwongen worden, is er een mogelijkheid dat de OZB verhoogd wordt. Maar dat is niet wat we willen."

Politiek tumult
De gemeente kampt al een tijd met een miljoenentekort op de zorg. Een jaar geleden werd duidelijk dat de gemeente veel meer geld tekort kwam dan eerder berekend op het gebied van jeugd, zorg en welzijn. Twee wethouders sneuvelden en de PvdA stapte uit de coalitie.

De gemeente kondigde maatregelen aan. Zo werd er gesneden in contracten met zorgbedrijven en werd een manager aangesteld die moest snijden in de kosten. Desondanks is het tekort verder opgelopen.

Luister ook: Venlo staat er nog slechter voor dan eerder gedacht

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen