Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenensubsidie voor Heuvelland-test Einstein Telescoop

Geplaatst opwoensdag 5 september 2018 - 18:09

De Europese Unie heeft vier miljoen euro subsidie toegekend om via een proefopstelling te testen of het Heuvelland geschikt is voor de mogelijke komst van de Einstein Telescoop.

Het ondergrondse meetstation is bedoeld om zwaartekrachtgolven te detecteren.

Blijk van waardering
VVD-gedeputeerde Jo
ost van den Akker noemt de subsidie heel belangrijk voor de lobby om de Einstein Telescoop naar Nederland te halen. "Het is een blijk van waardering voor dit fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek. Doordat we nu in de ondergrond kunnen testen, wordt het mogelijk om een zo'n sterk mogelijk bod te doen", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Van Helvert blij met miljoenen voor Einstein Telescoop

Miljard euro
Dat bod moet voor 2021 worden ingediend bij de Europese Commissie. Behalve het Heuvelland zijn Sardinië en Hongarije in de race voor de komst van de Einstein Telescoop. Het gaat om een investering van ruim één miljard euro.

Voorstel
De provincie gaat op korte termijn met de Universiteit Maastricht en
Nikhef, een instituut voor zwaartekrachtwetenschap, een voorstel voorbereiden voor de totale financiering van de proefopstelling. Die kost zo’n tien miljoen euro. Dat andere partijen meebetalen, is altijd een voorwaarde bij Europese subsidies.

Congres
Van den Akker vindt het ook ‘mooi’ dat de Universiteit Maastricht haar eigen onderzoek naar
zwaartekrachtgolven gaat verbreden door een eigen onderzoeksinstituut op te zetten met de Engelse naam Gravitational Research. Juist deze week vindt in Maastricht een groot internationaal congres plaats met de wetenschappelijke wereldtop op het gebied van zwaartekrachtgolven.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen