Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenensubsidie voor Heuvelland-test Einstein Telescoop

Geplaatst opwoensdag 5 september 2018 - 18:09

De Europese Unie heeft vier miljoen euro subsidie toegekend om via een proefopstelling te testen of het Heuvelland geschikt is voor de mogelijke komst van de Einstein Telescoop.

Het ondergrondse meetstation is bedoeld om zwaartekrachtgolven te detecteren.

Blijk van waardering
VVD-gedeputeerde Jo
ost van den Akker noemt de subsidie heel belangrijk voor de lobby om de Einstein Telescoop naar Nederland te halen. "Het is een blijk van waardering voor dit fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek. Doordat we nu in de ondergrond kunnen testen, wordt het mogelijk om een zo'n sterk mogelijk bod te doen", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Van Helvert blij met miljoenen voor Einstein Telescoop

Miljard euro
Dat bod moet voor 2021 worden ingediend bij de Europese Commissie. Behalve het Heuvelland zijn Sardinië en Hongarije in de race voor de komst van de Einstein Telescoop. Het gaat om een investering van ruim één miljard euro.

Voorstel
De provincie gaat op korte termijn met de Universiteit Maastricht en
Nikhef, een instituut voor zwaartekrachtwetenschap, een voorstel voorbereiden voor de totale financiering van de proefopstelling. Die kost zo’n tien miljoen euro. Dat andere partijen meebetalen, is altijd een voorwaarde bij Europese subsidies.

Congres
Van den Akker vindt het ook ‘mooi’ dat de Universiteit Maastricht haar eigen onderzoek naar
zwaartekrachtgolven gaat verbreden door een eigen onderzoeksinstituut op te zetten met de Engelse naam Gravitational Research. Juist deze week vindt in Maastricht een groot internationaal congres plaats met de wetenschappelijke wereldtop op het gebied van zwaartekrachtgolven.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen