Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenschade pluimveebedrijven door fipronil-affaire

Geplaatst opwoensdag 23 augustus 2017 - 17:25

De fipronil-afaire heeft pluimveebedrijven al 33 miljoen euro gekost.

Gemiddeld kost het schandaal een betrokken bedrijf 120.000 tot 220.000 euro. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Blokkade
Het grootste deel van de kosten, 16 miljoen euro, is het gevolg van de blokkade die de bedrijven werd opgelegd. De maatregelen waren nodig omdat bij de bedrijven het giftige fipronil was aangetroffen in eieren. De overige kosten zijn gemaakt om de bedrijven weer schoon te maken.

Schandaal
In Limburg werden een tiental bedrijven getroffen door het schandaal. Zij lieten hun stallen behandelen tegen bloedluis door het bedrijf Chickfriend. Die gebruikten het verboden middel fipronil. Dat middel is in de eieren terecht gekomen.

Reputatie
De raming van Van Dam houdt geen rekening met schade die later nog kan optreden. De reputatie van het Nederlandse ei kan bijvoorbeeld zijn geschaad. Ook is nog onduidelijk hoe hard fokkers en winkels zijn getroffen.

LTO
De Limburgse voorzitter van de pluimveesector van LTO Nederland, Eric Huberts, liet eerder weten dat de kosten van de affaire honderden miljoenen zou gaan bedragen. Volgens hem zijn veel kosten nog niet te voorspellen. Zo zullen winkeliers de kosten voor terughaalacties van eieren bij de boeren neerleggen.

200.000 kippen
Landelijk zijn er zo'n 1,5 miljoen kippen geruimd vanwege de fipronil-affaire. In Limburg ging het om 200.000 kippen. Ook werden miljoenen eieren teruggeroepen omdat de stof daarin was aangetroffen. Tot nu toe zijn 258 pluimveebedrijven getroffen door de affaire.

Lees ook: De fipronil-affaire tot nu toe

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts