Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenschade pluimveebedrijven door fipronil-affaire

Geplaatst opwoensdag 23 augustus 2017 - 17:25

De fipronil-afaire heeft pluimveebedrijven al 33 miljoen euro gekost.

Gemiddeld kost het schandaal een betrokken bedrijf 120.000 tot 220.000 euro. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Blokkade
Het grootste deel van de kosten, 16 miljoen euro, is het gevolg van de blokkade die de bedrijven werd opgelegd. De maatregelen waren nodig omdat bij de bedrijven het giftige fipronil was aangetroffen in eieren. De overige kosten zijn gemaakt om de bedrijven weer schoon te maken.

Schandaal
In Limburg werden een tiental bedrijven getroffen door het schandaal. Zij lieten hun stallen behandelen tegen bloedluis door het bedrijf Chickfriend. Die gebruikten het verboden middel fipronil. Dat middel is in de eieren terecht gekomen.

Reputatie
De raming van Van Dam houdt geen rekening met schade die later nog kan optreden. De reputatie van het Nederlandse ei kan bijvoorbeeld zijn geschaad. Ook is nog onduidelijk hoe hard fokkers en winkels zijn getroffen.

LTO
De Limburgse voorzitter van de pluimveesector van LTO Nederland, Eric Huberts, liet eerder weten dat de kosten van de affaire honderden miljoenen zou gaan bedragen. Volgens hem zijn veel kosten nog niet te voorspellen. Zo zullen winkeliers de kosten voor terughaalacties van eieren bij de boeren neerleggen.

200.000 kippen
Landelijk zijn er zo'n 1,5 miljoen kippen geruimd vanwege de fipronil-affaire. In Limburg ging het om 200.000 kippen. Ook werden miljoenen eieren teruggeroepen omdat de stof daarin was aangetroffen. Tot nu toe zijn 258 pluimveebedrijven getroffen door de affaire.

Lees ook: De fipronil-affaire tot nu toe

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen