Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenoplichting rond TEFAF-schilderij

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 22:31

Een kunstaankoop die in 2018 begon op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht heeft uiteindelijk geleid tot de oplichting van het Rijksmuseum Twenthe voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro.

Dat meldt de NOS op basis van de rechtszaak over de oplichting, die diende donderdag voor een rechtbank in Londen.

Verliefd
De directeur van het museum raakte op de TEFAF onder de indruk van een schilderij van de Engelse landschapsschilder John Constable (A View of Hampstead Heath: Child's Hill, Harrow in the Distance, 1824). Het werk werd te koop aangeboden door de Londense kunsthandelaar Simon C. Dickinson Ltd.

Internetcriminelen
De onderhandelingen over de aankoop duurden maanden en verliepen via de mail. Maar er keken internetcriminelen mee en op het moment dat de aankoop werd gedaan, deden zij zich voor als de verkoper. Zo ging 2,85 miljoen euro van het museum rechtstreeks naar een rekening van de criminelen in Hongkong.

Rekeningnummer niet gecheckt
Zowel het Rijksmuseum Twenthe als de Londense kunsthandelaar zeiden voor de rechtbank donderdag dat de beveiliging van hun e-mailsysteem in orde is. Beide partijen betoogden dat de andere partij in gebreke was gebleven. Volgens het museum moet de kunsthandelaar hebben geweten dat zich een derde partij in het e-mailverkeer had gemengd, maar heeft hij daar niks over gezegd. En volgens de kunsthandelaar had het museum moeten checken of het bankrekeningnummer waar de miljoenen naar toe gingen inderdaad van hem was.

De rechtbank stelde de kunsthandelaar in het gelijk. Het Rijksmuseum Twenthe heeft al aangekondigd dat het zich niet neerlegt bij de uitspraak en denkt nog na over verdere stappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen