Overslaan en naar de inhoud gaan

'Miljoeneninvestering voor genetische manipulatie fruit'

Geplaatst opdonderdag 18 april 2019 - 11:23

Limburg moet 100 miljoen euro investeren in technieken om dna van planten te manipuleren. Dat zegt hoogleraar nanobiologie Peter Peters van Universiteit Maastricht. Dat is nodig om planten immuun voor ziektes te maken.

Peters deed de oproep voor de investering tijdens een congres over de toekomst van de land- en tuinbouw op de Brightlands Campus Greenport in Venlo.

Speciale techniek
De hoogleraar doet al onderzoek met
CRISPR-cas techniek in Maastricht. Daarbij worden stukken uit DNA geknipt waardoor planten immuun worden voor bepaalde ziektes. Hij wil ook op de campus in Venlo aan de slag. "Met het geld kunnen we 5 hoogleraren aantrekken die een onderzoeksteam aansturen. Dat team moet planten verder ontwikkelen."

China en Japan
Volgens Peters is onderzoek nodig omdat Limburg anders de slag mist. "In China en Japan, maar ook in Amerika doen ze dit al op grote schaal", verklaart hij. "In Europa lopen we achter omdat de regelgeving veel strenger is."

De angst voor genetische manipulatie is volgens hem ongegrond. "Vroeger veranderden we de structuur van planten door zaadveredeling", zegt hij. "Dat kunnen we nu veel sneller met onze technologie."

DNA
Door de aanpassing van planten dna is de kans op misoogsten kleiner. Bijkomend voordeel. Er zijn minder bestrijdingsmiddelen nodig. En dat is goed voor het milieu.
Genetische manipulatie kan volgens hem zelfs een deel van het personeelstekort oplossen. "We kunnen de dna aanpassen waardoor de steeltjes van bijvoorbeeld aardbeien langer worden. Daar kunnen robot ze oogsten."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen