Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoeneninvestering voor elektrische spoorlijn Mol-Hamont

Geplaatst opzaterdag 24 juni 2017 - 16:43

Europa draagt 18,5 miljoen euro bij aan de elektrificatie van de spoorlijn tussen Mol en het Belgisch-Limburgse Hamont.

In totaal gaat het om een investering van 71 miljoen euro. Dat blijkt uit een interview met Belgisch minister van mobiliteit Francois Bellot in de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Passagierstreinen
De elektrificatie is van groot belang voor Nederlands-Limburg omdat er dan passagierstreinen kunnen gaan rijden tussen Weert via Hamont naar Antwerpen. Voorwaarde daarvoor is wel dat het stukje spoor van 8 kilometer tussen Weert en de Belgische grens ook wordt geëlektrificeerd.

Rijk
De provincie en de gemeente Weert hebben daar al respectievelijk 4 en 2 miljoen euro voor uitgetrokken. Het Rijk is gevraagd om 16 miljoen bij te dragen: 8 miljoen voor de elektrificatie en 8 miljoen voor de beveiliging. Maar demissionair PvdA-minister Sharon Dijksma geeft tot nu toe niet thuis.

Nieuw kabinet
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus hoopt daarom met een nieuw kabinet wel zaken te kunnen doen. Dat de investering aan Belgische kant nu zeker is, ziet hij als een extra steun in de rug.

IJzeren Rijn
De lijn Mol-Hamont is ook onderdeel van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn. Dat is ook de reden dat de Europa met de forse subsidie over de brug komt omdat ze het opnieuw in gebruik nemen ervan van groot belang vindt, zo schrijft Het Belang van Limburg.

De elektrificatie van het spoor Mol-Hamont duurt vijf jaar.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kans op trein Weert-Hamont neemt toe
Massale steun voor grensoverschrijdende spoorverbinding
Minder treinen tussen Maastricht en Luik door staking
'IJzeren Rijn bij Weert veilig genoeg voor goederentreinen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen