Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Miljoeneninvestering voor elektrische spoorlijn Mol-Hamont

Geplaatst opzaterdag 24 juni 2017 - 16:43

Europa draagt 18,5 miljoen euro bij aan de elektrificatie van de spoorlijn tussen Mol en het Belgisch-Limburgse Hamont.

In totaal gaat het om een investering van 71 miljoen euro. Dat blijkt uit een interview met Belgisch minister van mobiliteit Francois Bellot in de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Passagierstreinen
De elektrificatie is van groot belang voor Nederlands-Limburg omdat er dan passagierstreinen kunnen gaan rijden tussen Weert via Hamont naar Antwerpen. Voorwaarde daarvoor is wel dat het stukje spoor van 8 kilometer tussen Weert en de Belgische grens ook wordt geëlektrificeerd.

Rijk
De provincie en de gemeente Weert hebben daar al respectievelijk 4 en 2 miljoen euro voor uitgetrokken. Het Rijk is gevraagd om 16 miljoen bij te dragen: 8 miljoen voor de elektrificatie en 8 miljoen voor de beveiliging. Maar demissionair PvdA-minister Sharon Dijksma geeft tot nu toe niet thuis.

Nieuw kabinet
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus hoopt daarom met een nieuw kabinet wel zaken te kunnen doen. Dat de investering aan Belgische kant nu zeker is, ziet hij als een extra steun in de rug.

IJzeren Rijn
De lijn Mol-Hamont is ook onderdeel van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn. Dat is ook de reden dat de Europa met de forse subsidie over de brug komt omdat ze het opnieuw in gebruik nemen ervan van groot belang vindt, zo schrijft Het Belang van Limburg.

De elektrificatie van het spoor Mol-Hamont duurt vijf jaar.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kans op trein Weert-Hamont neemt toe
Massale steun voor grensoverschrijdende spoorverbinding
Minder treinen tussen Maastricht en Luik door staking
'IJzeren Rijn bij Weert veilig genoeg voor goederentreinen'
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen