Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoeneninvestering van Rijk in Noord-Limburg

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 18:28

Het Rijk trekt 17,5 miljoen euro uit voor de regio Noord-Limburg.

De investering is onderdeel van een pakket van 180 miljoen euro dat de overheid verdeelt onder een aantal regio's. Doel is dat overheden, bedrijven, bewoners en betrokken organisaties samenwerken om regionale kwesties aan te pakken.

Welvaart
De Regio Deal van de overheid is bedoeld om samen te werken aan de plek waar mensen wonen, werken, leren en leven. In 2019 kreeg Limburg 40 miljoen euro voor Parkstad. Limburg vroeg het Rijk 20 miljoen euro om de welvaart in het noorden van de provincie te versterken. Met 17,5 miljoen euro is het grootste deel daarvan nu toegekend.

Tevreden
Samen met de Regio Deal en bijdragen van de provincie Limburg, de Noord-Limburgse gemeenten en partners wordt er in totaal tachtig miljoen euro uitgetrokken voor de regio. "Ik ben tevreden", aldus gedeputeerde Ger Koopmans. "We halen net geen 10 procent binnen van het totale budget. De regio heeft het perfect voorbereid. Nu aan de slag."

Gezond
Noord-Limburg wil gaan werken aan innovatie, vitale gemeenschappen, vrijetijdsbesteding, landelijk gebied, mobiliteit en duurzaamheid. De gezondste regio van het land worden is de ambitie.

Partners
De provincie en gemeenten worden gesteund door partners van de Brightlands Campus Greenport Venlo en partners van de stichting Gezondste Regio 2025. Ook de vijf onderwijsinstellingen Citaverde College, Gilde Opleidingen, Fontys Venlo, Hogere Agrarische School Venlo en Maastricht University sluiten zich aan bij de deal. De Veiligheidsregio Noord-Limburg en partners van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Limburg doen ook mee.

Financiering
Aangezien betrokkenheid hoog in het vaandel staat bij de overheid, is er een vorm van co-financiering in het leven geroepen. Het Rijk zorgt voor de helft van de bijdrage en de publieke partners zorgen voor het restant. Extra bijdragen komen nog van onder meer het bedrijfsleven, Europese fondsen en onderwijsinstellingen.

Selectie
Bij het selecteren van regio's is onder meer naar de kwaliteit van voorstellen gekeken, de verdeling over het land, uitdagingen in de regio's en de bijdrage aan de welvaart.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen