Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoeneninjectie voor leefbaarheid Blerickse zorgwijk

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 22:41

De komende jaren wordt er ongeveer 22 miljoen euro gestoken in de Blerickse woonwijk Vastenavondkamp. Met het geld moet de wijk leefbaarder en veiliger worden gemaakt.

In het verleden kwam de wijk veelvuldig in het nieuws vanwege criminaliteit en een gebrek aan veiligheid. Denk hierbij aan hangjongeren, drugshandel en de moord op de toen 22-jarige Ömer Köksal begin november 2017. Hij werd na een ruzie op klaarlichte dag neergeschoten op straat. Daarna ontstond grote onrust in de buurt en werd er geschreeuwd om de aanpak van de problemen.

Lees ook: Vastenavondkamp: een jaar na de moord op Ömer Köksal

'Het is menens'
Er is dus werk aan de winkel. Samen met de Provincie Limburg, wooncorporaties Antares en Woonwenz en buurtbewoners gaat de gemeente Venlo onder meer inzetten op de ruimtelijke fysieke ontwikkeling, verhoging van het veiligheidsgevoel en het woningaanbod. Betrokkenheid van bewoners staat hierbij hoog in het vandaal. "Een overheid zelf kan een wijk niet veiliger maken. Bewoners moeten vertrouwen krijgen in hun eigen wijk zodat er meer cohesie komt", zegt wethouder Sjors Peeters. Hij houdt zich binnen de gemeente onder andere bezig met de aanpak van Blerickse wijken zoals Vastenavondkamp.

Een beslissende stem van buurtbewoners is dus belangrijk, vertelt Peeters. Zo kunnen ze al sinds een aantal jaren zelf initiatieven ontwikkelen én beslissen waar ze het geld op in willen zetten. "De opzet is om samen met bewoners de wijk op te knappen. Het is menens."

Lees ook: Nog veel werk aan de winkel in Vastenavondkamp

'Zwakke wijk broeinest voor criminaliteit'
Zo ziet Peeters graag dat buurtbewoners melding maken van zaken die niet pluis zijn. "Oog hebben voor elkaar én de wijk", aldus Peeters. Volgens de wethouder is Vastenavondkamp een mooie wijk waar een paar vervelende incidenten hebben plaatsgevonden. "Het blijft een zwakke wijk en dat is een broeinest voor criminaliteit." Achter de schermen wordt er volgens Peeters samen met politie en justitie veel gedaan om criminaliteit en overlast te bestrijden. Zo is er het Pandora-project. Daarin werkt de gemeente samen met politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie om de drugscriminaliteit aan te pakken. Pandora richt zich vooral op de Blerickse wijken Vastenavondkamp en Klingerberg.

Sloop
Gemeente, provincie en woningcorporaties hebben veel aandacht besteed aan sociaalmaatschappelijke projecten. Ook het woningaanbod staat op het lijstje. Zo krijgt het winkelcentrum aan de Vastenavondkampstraat een facelift en worden twee flats aan de Alberickstraat, tussen sporthal Egerbos en de Johannes de Doperkerk, naar alle waarschijnlijkheid gesloopt. Deze appartementen zijn namelijk verouderd en moeten ruimte maken voor nieuwe betaalbare woningen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen