Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen voor lokale en regionale media

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 23:07

Het kabinet pompt miljoenen in lokale en regionale media.

Dat maakt minister Arie Slob dinsdagavond bekend.

Steunfonds
In een steunfonds zit 11 miljoen euro, waar huis-aan-huisbladen en lokale omroepen aanspraak op kunnen maken. Deze media zitten door de coronacrisis in zwaar weer. Adverteerders trekken hun reclames terug en daardoor missen de lokale omroepen en huis-aan-huisbladen inkomsten.

Cruciaal
Volgens Slob is het met name in deze tijd belangrijk dat mensen weten wat er speelt in hun omgeving. "Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is."

Bereik
Een bijdrage uit het steunfonds hangt af van oplage en bereik. Vergoedingen kunnen daardoor oplopen tot tienduizenden euro’s voor een lokaal of regionaal medium.

Helpen
Regeringspartijen vroegen het kabinet eind maart al om de lokale media een handje te helpen. Het steunfonds van Slob is een antwoord op die vraag.

Lees ook: Regeringspartijen willen hulp voor lokale en regionale krant

Schade
De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) heeft berekend dat de schade voor de gezamenlijke lokale omroepen door de coronamaatregelen oploopt tot zo'n 350.000 euro per week. Het Commissariaat voor de Media waarschuwde al eerder dat een groot aantal lokale omroepen sowieso al financiële zorgen had, meldt Binnenlands Bestuur. Een procent van een budget van ruim een miljard euro voor publieke media gaat naar de lokale omroepen. Daardoor hebben ze nauwelijks reserves en is het lastig het inkomensverlies op te vangen.

Gemeenten
Minister Slob zegt dat gemeenten 'primair verantwoordelijk zijn voor de lokale media. "Ik ga er daarom van uit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen."

Niet meer op de mat
Een aantal Limburgse huis-aan-huisbladen vreest dat er de komende tijd geen papieren krant meer gedrukt kan worden. Huis-aan-huisblad 't Waekblaad heeft het besluit al genomen: het blad valt voorlopig niet meer op de mat. Ook Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger en de Via weekkranten, merkt de gevolgen van de coronacrisis. "Twintig procent van onze omzet komt van de advertentiemarkt, maar die is ingestort", aldus Maurice Ubags van Mediahuis Limburg.

Lees ook: Huis-aan-huisbladen ten onder aan corona

Bijdrage
Tussen 11 en 19 april kunnen huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen een bijdrage uit het fonds aanvragen.

Deze regeling is een aanvulling op de algemene maatregelen van het kabinet om bedrijven te ondersteunen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen