Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen voor digitale coach die hartziekten moet voorkomen

Geplaatst opvrijdag 5 juli 2019 - 13:45

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit krijgen bijna twee miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van een app die hartziekten zou moeten voorkomen.

De zelflerende eHealth-toepassing maakt onder meer gebruik van grote hoeveelheden data van ziekenhuizen, huisartsen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ingegrepen
Op basis van die gegevens kan er een persoonlijk risicoprofiel van de patiënt worden opgesteld en wordt er gekeken hoe er ingegrepen kan worden. Aandoeningen in de kransslagaders van het hart, zogeheten coronaire hartziekten, worden veelal veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar het hart wordt beperkt. Vaak ligt een vernauwing van de kransslagader hier aan ten grondslag. Roken, voeding en beweging spelen vaak een belangrijke rol.

App
Het is de bedoeling dat in de toekomst de patiënt, nadat er een risicoprofiel is geschetst, aan de slag gaat met een app. Die app kan bijvoorbeeld helpen bij het stoppen van roken. "Uiteindelijk is het doel om het risico op een coronaire hartziekte te minimaliseren en te voorkomen", zegt prof. dr. André Dekker, hoogleraar Clinical Data Science. "Maar wel in kleine, haalbare stapjes. In één keer een ingebakken leefpatroon omgooien is namelijk niet realistisch en erg moeilijk voor mensen."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen