Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen voor digitale coach die hartziekten moet voorkomen

Geplaatst opvrijdag 5 juli 2019 - 13:45

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit krijgen bijna twee miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van een app die hartziekten zou moeten voorkomen.

De zelflerende eHealth-toepassing maakt onder meer gebruik van grote hoeveelheden data van ziekenhuizen, huisartsen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ingegrepen
Op basis van die gegevens kan er een persoonlijk risicoprofiel van de patiënt worden opgesteld en wordt er gekeken hoe er ingegrepen kan worden. Aandoeningen in de kransslagaders van het hart, zogeheten coronaire hartziekten, worden veelal veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar het hart wordt beperkt. Vaak ligt een vernauwing van de kransslagader hier aan ten grondslag. Roken, voeding en beweging spelen vaak een belangrijke rol.

App
Het is de bedoeling dat in de toekomst de patiënt, nadat er een risicoprofiel is geschetst, aan de slag gaat met een app. Die app kan bijvoorbeeld helpen bij het stoppen van roken. "Uiteindelijk is het doel om het risico op een coronaire hartziekte te minimaliseren en te voorkomen", zegt prof. dr. André Dekker, hoogleraar Clinical Data Science. "Maar wel in kleine, haalbare stapjes. In één keer een ingebakken leefpatroon omgooien is namelijk niet realistisch en erg moeilijk voor mensen."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen