Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen jaren oude grond ENCI-groeve in kaart gebracht

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 13:40

De bodem en wanden van de miljoenen jaren oude grond in de ENCI-groeve in Maastricht worden de komende dagen onderzocht en in kaart gebracht.

Geologen van universiteiten in Leuven en Brussel willen zo samen met Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht het unieke stukje aardgeschiedenis veiligstellen voor toekomstige generaties.

3D-model
Nu de ENCI gestopt is met het afgraven van de mergellaag in de Sint Pietersberg en de groeve wordt omgevormd tot een natuurgebied, zullen de wanden begroeid raken en zijn ze niet meer toegankelijk voor onderzoek. Daardoor wordt er nu gesteentemateriaal verzameld en zal er een 3D-model worden gemaakt van de groeve. De bewaarde stenen blijven openbaar toegankelijk voor onderzoekers en historici.

Mosasaurus
Het ongeveer zeventig miljoen jaar oude gesteente dat onderzocht wordt, stamt uit de tijd dat het gebied rond Maastricht niet bestond uit heuvels, maar een subtropische, ondiepe zee. Daarin zwom onder meer de Mosasaurus. Door het afgraven van mergelblokken kwamen veel van die oude fossielen aan het licht en kreeg de Sint Pietersberg wereldwijde faam in de wetenschap. De periode waarin het kalkgesteente gevormd werd, wordt dan ook het Maastrichtien genoemd.

Het onderzoek vindt tot en met vrijdag plaats.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen