Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen euro's voor onderzoek naar psychische stoornissen

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 16:41

De Universiteit Maastricht krijgt twintig miljoen euro voor nieuw onderzoek naar psychische stoornissen. Dat is het hoogste subsidiebedrag dat door het Rijk voor wetenschappelijk onderzoek wordt uitgekeerd.

Het onderzoek bekijkt een nieuw mathematisch model van de stoornissen. Hierbij ligt de focus niet op aparte stoornissen en het zoeken naar één onderliggende oorzaak, maar voor vooral naar de onderlinge samenhang van symptomen.

Piekergedrag
"Waarom ga je piekeren? En waarom leidt piekeren tot een slechtere stemming? Als je naar de onderlinge samenhang kijkt, krijg je een ander beeld van het probleem", zegt projectleider Anita Janssen van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek wordt met negentien wetenschappers uit het hele land samengewerkt. Het geld kan goed worden gebruikt, zegt Janssen. Zo worden patiënten nauwlettend gevolgd.

"We meten welke symptomen een patiënt vertoont. En dan overleggen we met de therapeut op welke manier deze kunnen worden behandeld", aldus Janssen. Het onderzoek duurt in totaal zo'n tien jaar.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen