Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen euro's voor onderzoek naar psychische stoornissen

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 16:41

De Universiteit Maastricht krijgt twintig miljoen euro voor nieuw onderzoek naar psychische stoornissen. Dat is het hoogste subsidiebedrag dat door het Rijk voor wetenschappelijk onderzoek wordt uitgekeerd.

Het onderzoek bekijkt een nieuw mathematisch model van de stoornissen. Hierbij ligt de focus niet op aparte stoornissen en het zoeken naar één onderliggende oorzaak, maar voor vooral naar de onderlinge samenhang van symptomen.

Piekergedrag
"Waarom ga je piekeren? En waarom leidt piekeren tot een slechtere stemming? Als je naar de onderlinge samenhang kijkt, krijg je een ander beeld van het probleem", zegt projectleider Anita Janssen van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek wordt met negentien wetenschappers uit het hele land samengewerkt. Het geld kan goed worden gebruikt, zegt Janssen. Zo worden patiënten nauwlettend gevolgd.

"We meten welke symptomen een patiënt vertoont. En dan overleggen we met de therapeut op welke manier deze kunnen worden behandeld", aldus Janssen. Het onderzoek duurt in totaal zo'n tien jaar.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen