Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenen euro's voor onderzoek naar psychische stoornissen

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 16:41

De Universiteit Maastricht krijgt twintig miljoen euro voor nieuw onderzoek naar psychische stoornissen. Dat is het hoogste subsidiebedrag dat door het Rijk voor wetenschappelijk onderzoek wordt uitgekeerd.

Het onderzoek bekijkt een nieuw mathematisch model van de stoornissen. Hierbij ligt de focus niet op aparte stoornissen en het zoeken naar één onderliggende oorzaak, maar voor vooral naar de onderlinge samenhang van symptomen.

Piekergedrag
"Waarom ga je piekeren? En waarom leidt piekeren tot een slechtere stemming? Als je naar de onderlinge samenhang kijkt, krijg je een ander beeld van het probleem", zegt projectleider Anita Janssen van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek wordt met negentien wetenschappers uit het hele land samengewerkt. Het geld kan goed worden gebruikt, zegt Janssen. Zo worden patiënten nauwlettend gevolgd.

"We meten welke symptomen een patiënt vertoont. En dan overleggen we met de therapeut op welke manier deze kunnen worden behandeld", aldus Janssen. Het onderzoek duurt in totaal zo'n tien jaar.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen