Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoen vergoeding moordenaar: 'Niet incasseerbaar'

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 18:12

Audrey Zwakhalen, de kleindochter van de vermoorde Jo en Ine Zwakhalen uit Sittard, hoopte vrijdag in een civielrechtelijke zaak te kunnen rekenen op een schadevergoeding van één miljoen euro van Olaf H. De rechter maakte de advocaat van haar snel duidelijk dat die eis niet reëel is.

Audrey Zwakhalen, die de moordpartij overleefde maar wel ernstig hersenletsel opliep, was zelf niet bij de rechtszaak aanwezig.

Trauma
Olaf H. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van het echtpaar Zwakhalen. Ook Audrey, die destijds negen jaar was, werd neergeschoten, maar raakte zwaargewond. Ze lag lange tijd in coma. Voor de gemaakte medische kosten en het opgelopen trauma eist ze een vergoeding van één miljoen euro van de moordenaar.

Kwartjes verdienen
"Ik durf mijn hele vermogen erop in te zetten, dat dat niet incasseerbaar is", vertelde de rechter vrijdag in de civiele zitting tegen de advocaten van Audrey Zwakhalen en Olaf H.. "Ik weet niet waar meneer H. dat van moet betalen. Als hij wil werken, dan kan hij nog gaan werken en daarmee wat kwartjes verdienen."

Geen geld
De rechter probeerde vrijdag vooral duidelijk te maken dat het een langslepende civielrechtelijke zaak kan worden als de twee raadsmannen er niet samen uitkomen. Bovendien kan H. een schadevergoeding van een miljoen euro volgens hem helemaal niet betalen. "Het doet mij zeer om dit te moeten zeggen, maar met mijn papiertje kunt u niets als de andere partij geen geld heeft", vertelde de rechter.

Lees ook: Vrouw eist miljoen van moordenaar opa en oma

Voorstel
Tim Loeffen, advocaat van Audrey Zwakhalen en Maurice Stassen, advocaat van Olaf H., gingen vervolgens met elkaar in overleg. Na ongeveer een uurtje verschenen zij weer voor de rechter. "Er ligt een soort van voorstel", vertelde de advocaat van Audrey Zwakhalen. "Wij willen de rechtbank vragen om de zaak twee weken op te schuiven om ons voorstel nader te overleggen."

Altijd ontkend
Hoe het voorstel er precies uitziet, willen de twee raadsmannen nog niet kwijt. Advocaat Maurice Stassen liet weten dat hij het voorstel eerst met zijn cliënt Olaf H. moet bespreken. Ondanks dat H. is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf heeft hij namelijk altijd ontkend dat hij de moorden heeft gepleegd.

Lees ook: Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Olaf H. af

Dik onderstreept
"Mijn cliënt heeft altijd ontkend en dan zou hij nu zijn handtekening moeten zetten onder een document", liet advocaat Stassen vrijdag weten. Volgens hem zou er in het schadevergoedingdocument dan dik onderstreept moeten staan dat hij geen schuld bekent.

Niet aanwezig
Olaf H. en Audrey Zwakhalen waren vrijdag niet in de rechtbank Maastricht aanwezig. De moeder van Audrey zat wel in de rechtszaal, maar wilde aan L1 niets kwijt over de civielrechtelijke zaak. Op 27 februari gaat de zaak rondom de schadevergoeding weer verder. Het is nog niet duidelijk of de advocaten dan definitief met een besluit komen of toch verder gaan met procederen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen