Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoen vergoeding moordenaar: 'Niet incasseerbaar'

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 18:12

Audrey Zwakhalen, de kleindochter van de vermoorde Jo en Ine Zwakhalen uit Sittard, hoopte vrijdag in een civielrechtelijke zaak te kunnen rekenen op een schadevergoeding van één miljoen euro van Olaf H. De rechter maakte de advocaat van haar snel duidelijk dat die eis niet reëel is.

Audrey Zwakhalen, die de moordpartij overleefde maar wel ernstig hersenletsel opliep, was zelf niet bij de rechtszaak aanwezig.

Trauma
Olaf H. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van het echtpaar Zwakhalen. Ook Audrey, die destijds negen jaar was, werd neergeschoten, maar raakte zwaargewond. Ze lag lange tijd in coma. Voor de gemaakte medische kosten en het opgelopen trauma eist ze een vergoeding van één miljoen euro van de moordenaar.

Kwartjes verdienen
"Ik durf mijn hele vermogen erop in te zetten, dat dat niet incasseerbaar is", vertelde de rechter vrijdag in de civiele zitting tegen de advocaten van Audrey Zwakhalen en Olaf H.. "Ik weet niet waar meneer H. dat van moet betalen. Als hij wil werken, dan kan hij nog gaan werken en daarmee wat kwartjes verdienen."

Geen geld
De rechter probeerde vrijdag vooral duidelijk te maken dat het een langslepende civielrechtelijke zaak kan worden als de twee raadsmannen er niet samen uitkomen. Bovendien kan H. een schadevergoeding van een miljoen euro volgens hem helemaal niet betalen. "Het doet mij zeer om dit te moeten zeggen, maar met mijn papiertje kunt u niets als de andere partij geen geld heeft", vertelde de rechter.

Lees ook: Vrouw eist miljoen van moordenaar opa en oma

Voorstel
Tim Loeffen, advocaat van Audrey Zwakhalen en Maurice Stassen, advocaat van Olaf H., gingen vervolgens met elkaar in overleg. Na ongeveer een uurtje verschenen zij weer voor de rechter. "Er ligt een soort van voorstel", vertelde de advocaat van Audrey Zwakhalen. "Wij willen de rechtbank vragen om de zaak twee weken op te schuiven om ons voorstel nader te overleggen."

Altijd ontkend
Hoe het voorstel er precies uitziet, willen de twee raadsmannen nog niet kwijt. Advocaat Maurice Stassen liet weten dat hij het voorstel eerst met zijn cliënt Olaf H. moet bespreken. Ondanks dat H. is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf heeft hij namelijk altijd ontkend dat hij de moorden heeft gepleegd.

Lees ook: Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Olaf H. af

Dik onderstreept
"Mijn cliënt heeft altijd ontkend en dan zou hij nu zijn handtekening moeten zetten onder een document", liet advocaat Stassen vrijdag weten. Volgens hem zou er in het schadevergoedingdocument dan dik onderstreept moeten staan dat hij geen schuld bekent.

Niet aanwezig
Olaf H. en Audrey Zwakhalen waren vrijdag niet in de rechtbank Maastricht aanwezig. De moeder van Audrey zat wel in de rechtszaal, maar wilde aan L1 niets kwijt over de civielrechtelijke zaak. Op 27 februari gaat de zaak rondom de schadevergoeding weer verder. Het is nog niet duidelijk of de advocaten dan definitief met een besluit komen of toch verder gaan met procederen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen