Overslaan en naar de inhoud gaan

Militairen maken de beken in Valkenburg weer veilig

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 21:02

In Valkenburg helpt een groep van 60 militairen met het herstellen van de waterschade aan beken en oevers. Het gaat vooral om het verwijderen van grote takken en stukken boom, om te voorkomen dat er blokkades ontstaan.

Tijdens de hoge waterdreiging werd defensie ook al ingezet om te helpen met het barricaderen van dijken en het evacueren van gemeentes.

Indrukwekkende operatie
Het is een imponerend plaatje. Over de breedte van de Geul rust een grote boomstam op beide oevers, waar de militairen zich in regenlaarzen overheen manoeuvreren. Er klinkt een constant geronk van kettingzagen, waarmee de mannen en vrouwen van het bataljon stukken boomstronk en grote takken afzagen. "Eerder hebben ze ons ook al geholpen met de zandzakken, maar ook hierbij kunnen we op hun hulp rekenen", vertelt Har Frenken van Waterschap Limburg vanaf de kant. "Daar zijn we heel blij mee, want dit is een hele klus."

Herstel van waterschade
Na de wateroverlast moet er veel gebeuren in en rondom gemeente Valkenburg. Naast dat er hard wordt gewerkt aan het herstel van het centrum, heeft ook de natuur langs de Geul een flinke optater gekregen. De oevers dreigen in elkaar te zakken en er drijft veel puin door de rivier. "Als het dan weer gaat regenen, wordt de doorstroom geblokkeerd en loopt het gebied wederom onder." Dat is daarbij ook nog gevaarlijk voor het welzijn van omwonenden. "Door het stilstaande water sterven er veel vissen en dieren in de Geul, wat zorgt voor veel bacteriën."

Fase één
Het ontruimen en opschonen van de Geul is fase één van het herstelplan van Waterschap Limburg. Het herstellen van de oevers volgt hierna, maar het is veel werk. "Met dit stukje zijn we al een hele dag bezig", vertelt Bram Egelmeers, kapitein en commandant van de groep militairen. "Maar deze groep is gespecialiseerd in het doorbreken van hindernissen. Nu vechten we alleen niet tegen een vijand, maar tegen het water en de bomen."

De militairen zijn de rest van de week nog bezig met het herstel van de Geul.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen