Overslaan en naar de inhoud gaan

Militair in 1 dag, het kan nu op kazerne Vredepeel

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 18:37

's Ochtends de kazerne binnengaan als burger en aan het eind van de dag met een arbeidscontract naar buiten lopen. Het lukt Ricardo Eeren uit Mook. De 27-jarige beveiliger meldde zich aan voor het experiment met de verkorte sollicitatie bij Defensie en zag zijn grote droom in vervulling gaan.

"Dit was een pittig dagje, maar ben zo blij dat het gelukt is. Echt super", reageert Ricardo met zijn kersverse contract in handen. ,,Ik had geen uitdaging meer als beveiliger en droomde al langer van een baan in het leger. Nu kon het in een dag en hoefde ik niet een paar keer op en neer naar Amsterdam en weken te wachten op een uitslag. Super."

Video: L1

Spanningsboog
Defensie heeft het steeds moeilijker om voor alle onderdelen van de krijgsmacht mensen te rekruteren. "Daarom hebben we de toelating aantrekkelijker proberen te maken", zegt kolonel Jos Kuijpers, commandant van kazerne Vredepeel waar de Nederlandse luchtverdediging zetelt. "Jongeren hebben tegenwoordig een wat kortere spanningsboog, die willen graag snel weten waar ze aan toe zijn. Daar hebben wij nu met dit experiment op ingespeeld."

Zo'n zestig geïnteresseerden hadden zich aangemeld voor de versnelde procedure. "We moesten gewichten tillen, tijgeren over matten, hardlopen en een mars met 25 kilo op je rug", vertelt de nog bezwete Ricardo.

Binnenstebuiten
De kandidaten zijn in een dag binnenstebuiten gekeerd. "Niet alleen fysiek, maar we hebben ook verschillende tests gedaan met onder meer een psycholoog", vertel kolonel Kuijpers. "Het is niet zo dat iedereen zomaar mag meedoen. Je hebt wel en verklaring van goed gedrag nodig bijvoorbeeld. En ze worden inderdaad na een dag aangenomen, maar dan begint de echte opleiding pas natuurlijk. Het kan altijd nog zijn dat we dan van mensen afscheid moeten nemen om wat voor reden dan ook."

Binding met regio
Een tweede doel van de versnelde procedure is om meer mensen uit de eigen regio aan te nemen. "We merken toch dat binding met je omgeving belangrijk is, ook voor militairen", zegt kolonel Kuijpers. "Iedereen is hier welkom, hoor. Maar mensen die van andere delen uit het land komen, blijven vaak op de kazerne slapen. Terwijl het toch prettiger is als je in je eigen bed kunt liggen, thuis. Die slag maken wij ook als defensie."

Ricardo maakt intussen een praatje met een militair die hij al kent. Uit de regio. Van de eerst groepjes is ruim de helft aangenomen. Het experiment wordt al voorzichtig succesvol genoemd. Drie dagen keuren heeft 30 nieuwe militairen opgeleverd, 14 zijn afgekeurd en 11 krijgen een herkansing op het fysieke gedeelte. Wanneer de volgende sollicitatiedagen zijn, is nog niet bekend.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen