Overslaan en naar de inhoud gaan

Militair in 1 dag, het kan nu op kazerne Vredepeel

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 18:37

's Ochtends de kazerne binnengaan als burger en aan het eind van de dag met een arbeidscontract naar buiten lopen. Het lukt Ricardo Eeren uit Mook. De 27-jarige beveiliger meldde zich aan voor het experiment met de verkorte sollicitatie bij Defensie en zag zijn grote droom in vervulling gaan.

"Dit was een pittig dagje, maar ben zo blij dat het gelukt is. Echt super", reageert Ricardo met zijn kersverse contract in handen. ,,Ik had geen uitdaging meer als beveiliger en droomde al langer van een baan in het leger. Nu kon het in een dag en hoefde ik niet een paar keer op en neer naar Amsterdam en weken te wachten op een uitslag. Super."

Video: L1

Spanningsboog
Defensie heeft het steeds moeilijker om voor alle onderdelen van de krijgsmacht mensen te rekruteren. "Daarom hebben we de toelating aantrekkelijker proberen te maken", zegt kolonel Jos Kuijpers, commandant van kazerne Vredepeel waar de Nederlandse luchtverdediging zetelt. "Jongeren hebben tegenwoordig een wat kortere spanningsboog, die willen graag snel weten waar ze aan toe zijn. Daar hebben wij nu met dit experiment op ingespeeld."

Zo'n zestig geïnteresseerden hadden zich aangemeld voor de versnelde procedure. "We moesten gewichten tillen, tijgeren over matten, hardlopen en een mars met 25 kilo op je rug", vertelt de nog bezwete Ricardo.

Binnenstebuiten
De kandidaten zijn in een dag binnenstebuiten gekeerd. "Niet alleen fysiek, maar we hebben ook verschillende tests gedaan met onder meer een psycholoog", vertel kolonel Kuijpers. "Het is niet zo dat iedereen zomaar mag meedoen. Je hebt wel en verklaring van goed gedrag nodig bijvoorbeeld. En ze worden inderdaad na een dag aangenomen, maar dan begint de echte opleiding pas natuurlijk. Het kan altijd nog zijn dat we dan van mensen afscheid moeten nemen om wat voor reden dan ook."

Binding met regio
Een tweede doel van de versnelde procedure is om meer mensen uit de eigen regio aan te nemen. "We merken toch dat binding met je omgeving belangrijk is, ook voor militairen", zegt kolonel Kuijpers. "Iedereen is hier welkom, hoor. Maar mensen die van andere delen uit het land komen, blijven vaak op de kazerne slapen. Terwijl het toch prettiger is als je in je eigen bed kunt liggen, thuis. Die slag maken wij ook als defensie."

Ricardo maakt intussen een praatje met een militair die hij al kent. Uit de regio. Van de eerst groepjes is ruim de helft aangenomen. Het experiment wordt al voorzichtig succesvol genoemd. Drie dagen keuren heeft 30 nieuwe militairen opgeleverd, 14 zijn afgekeurd en 11 krijgen een herkansing op het fysieke gedeelte. Wanneer de volgende sollicitatiedagen zijn, is nog niet bekend.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen