Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieuvriendelijke Jersey-koe in trek bij boeren

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 6:00

De milieuvriendelijke Jerseykoe wint aan populariteit in Limburg. De koeien stoten voor de productie van 100 kilo kaas, 20 procent minder stikstof uit, vergeleken met de traditionele Nederlandse Holsteinkoeien.

De koe kan daarom een rol spelen in het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Lichtbruin
Op Hobbelrade in Spaubeek grazen de koeien rustig in de wei. De welbekende zwart- en bruinbonte koeien, de Holsteiners, vallen meteen op. Maar wie een beetje beter kijkt, ziet ook verschillende kleinere koeien. Niet wit gevlekt, maar lichtbruin. “Dat zijn mijn Jersey koeien”, zegt melkveehouder Jean-Pierre Kerckhoffs. Hij is tijdens een trip in Australië in aanraking gekomen met de kleine koe en is er verliefd op geworden. Daarom is hij enkele jaren geleden begonnen met het fokken van het ras.

Vollere melk
De koe heeft volgens hem verschillende voordelen. “Ze is kleiner dan de traditionele koe. Daardoor eet ze minder en heeft ze minder voer nodig”, zegt de melkveehouder. Daardoor produceert de koe ook minder mest en stikstof. Daarnaast is het een efficiënte koe. “Hij geeft dan wel minder melk vergeleken met een Holstein koe maar de melk heeft wel meer eiwit en vet. Daardoor zijn er minder liters melk nodig om bijvoorbeeld kaas te maken.”

In de toekomst wil hij het aantal Jersey koeien in zijn stal vergroten. “We hebben nu honderd koeien, waarvan 25 Jersey. Dat moeten in de toekomst 50 worden.”

Fokprogramma
Niet alleen Kerckhoffs gelooft in de toekomst van de Jersey koe. Steeds meer boeren tonen interesse in het ras, zo merkt ook KI Samen in Grashoek. Daarom is de spermabank voor koeien in januari begonnen met een fokprogramma. “In Amerika is het aantal Jersey koeien de laatste jaren fors toegenomen. En ook hier neemt de vraag toe”, zegt directeur Gerard Scheepens van het kunstmatige inseminatiestation.

Terreinwinst
Het ras, afkomstig van de Engelse eilanden, is nu vooral populair in Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten. Maar door de stikstofproblematiek wint het ras ook in Nederland terrein. Hij verwacht dat binnen vijf jaar zo’n 5 procent van de koeien in ons land met sperma van een Jersey koe zal worden geïnsemineerd. “Binnen een jaar of vijftien verwacht ik dat zo’n 15 a 20 procent van de anderhalf miljoen koeien in Nederland van dit ras zijn. Nu is dat nog maar een half procent.”

Stikstof
Het bedrijf gelooft in het fokprogramma omdat de koe een rol kan spelen in het terugdringen van de stikstofuitstoot. “Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 109 Jersey koeien nodig zijn om de dezelfde hoeveelheid melk te krijgen van 100 Holstein koeien", legt Scheepens uit. "Maar die 109 koeien verbruiken wel 32 procent minder water en de uitstoot is 20 procent lager. Dat is een forse winst.” Daarom mogen boeren, die minder koeien mogen houden in verband met de stikstof en fosfaatnormen, wel meer Jersey koeien houden. "Maar zelfs dan produceren ze nog veel minder stikstof."

Stieren in stal
stier
Foto: L1

Einde bonte koe?
Toch zal de vertrouwde bonte oerkoe niet van de ene dag op de andere dag uit de wei verdwijnen. “Niet iedere boer zal overstappen op de Jersey”, weet ook Scheepens. “Zo zijn er boeren die net een nieuwe stal hebben gebouwd. Die kiezen niet voor het ras. De stallen zijn namelijk gemaakt voor veel grotere koeien.” Daarnaast moeten de Nederlandse boeren nog overtuigd worden van de voordelen van de Jersey koe. “Daarom moet er meer onderzoek komen in Nederland."

Nadelen
Ook Kerckhoffs denkt niet dat alle collega’s meteen om gaan en overstappen op de milieuvriendelijke koe. Want de Jersey heeft ook nadelen. "Omdat ze klein zijn, leveren ze bijvoorbeeld veel minder op als ze naar de slachterij gaan", weet hij. Een volwassen Jersey koe kan zo'n 450 kilo zwaar worden, een Holstein koe zo'n 650 kilogram. Daarnaast moet er fors geïnvesteerd worden. In de aanschaf of fok van nieuwe koeien. "Maar ook een melkrobot moet bijvoorbeeld worden aangepast." Ook is het karakter van het dier anders. “Ze zijn veel nieuwsgieriger. Willen weten wat er allemaal gebeurd. Een Holstein koe is dat veel minder. Die is heel anders."

koe 1
boer bij koeien in wei
Foto: L1

Gevoel
Maar ook de boer zelf is belangrijk. "Veel boeren hebben hun hele leven al de Holstein. Daar zijn ze aan gewend. Daar hebben ze een goed gevoel bij. En dat is ook heel belangrijk. Dus ik denk niet dat de Jersey op korte termijn de traditionele zwartbonte koe uit het weiland gaat verdrijven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen