Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieuparken overspoeld met kringloopspullen

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 21:57

De milieuparken in Limburg worden op dit moment overspoeld met kringloopspullen.

Omdat de opslagcapaciteiten langzaam vol beginnen te raken, roepen de reinigingsdiensten mensen op de goederen die hergebruikt kunnen worden voorlopig thuis te laten. De kans is anders groot dat de nog bruikbare goederen straks in de verbrandingsovens terecht komen. Daarnaast hebben de reinigingsdiensten alle menskracht nodig om ervoor te zorgen dat het meest essentiële afval, zoals groen, plastic en restafval opgehaald kan blijven worden.

Thuiswerkers
Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis en die gelegenheid wordt blijkbaar gebruikt om het huis op te ruimen. Naast afval, brengen ze herbruikbare spullen naar de milieuparken omdat de kringloopwinkels dicht zijn. Maar de opslagruimte voor die kringloopspullen raakt vol.

Kwetsbare mensen
Rd4-directeur Wil Sijstermans doet daarom een beroep op de burgers om de kringloopspullen nu niet naar de milieuparken te brengen. “De sortering van de spullen die gedaan wordt door kwetsbare mensen, hebben we stopgezet omdat ze veel te dicht bij elkaar werken. Als de situatie zich normaliseert en de winkels zijn weer open dan kunnen we de goederen weer in ontvangst nemen, eventueel repareren en verkopen in de winkels. Het zou zonde zijn als die goede spullen nu, omdat we ze niet meer kwijt komen, verloren gaan.”

Papierinzameling
Reinigingsdienst Rd4, die drie weken geleden al een crisisteam formeerde om er voor te zorgen dat de meest belangrijke raken uitgevoerd kunnen blijven worden, moet noodgedwongen keuzes maken. Nu ook zij te maken krijgt met zieken en medewerkers die preventief thuis blijven, kan niet alles meer gedaan worden. Naast de sluiting van de kringloopwinkels wordt voorlopig ook geen papier meer ingezameld. Dit omdat bij die inzameling ook gebruik gemaakt wordt van vrijwilligers die op deze manier een zakcentje proberen te verdienen voor hun vereniging.

Volksgezondheid
Sijstermans: “Om zo lang mogelijk het afval te kunnen ophalen, moeten we concessie doen. We vragen de burgers ons daarbij te helpen om de herbruikbare spullen in huis te houden en bijvoorbeeld het papier naar ondergrondse containers te brengen. Niemand weet hoe lang deze situatie gaat duren. Vanuit de volksgezondheid vervullen wij een belangrijke taak die we ook in deze bizarre tijden willen blijven doen.”

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen