Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieudefensie-overwinning op Shell is Limburgs succes

Geplaatst opwoensdag 26 mei 2021 - 21:23

Met de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat olieconcern Shell de CO2-uitstoot fors moet verminderen, heeft het Limburgs advocatenteam van Milieudefensie een unieke slag geslagen.

De zaak tegen de multinational werd gevoerd door advocaat Roger Cox uit Lemiers met zijn confrères Désirée Dexters, Funs van Diem en Samuel Keuls. Alle vier werken ze bij het Limburgse Paulussen Advocaten.

Keerpunt
Roger Cox vindt de uitspraak 'een keerpunt in de geschiedenis'. Hij noemt de zaak 'uniek, omdat de rechter een groot vervuilend bedrijf heeft opgelegd dat het moet voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs'. Cox denkt dat de uitspraak grote gevolgen kan hebben voor andere grote vervuilers. Ook de andere eisers reageren verheugd.

Eerder kregen Cox en zijn team de Nederlandse overheid op de knieën, en dwong de regering via de rechtbank om meer te doen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Lees ook: 'Klimaatakkoord goed begin maar te vrijblijvend'

Uitspraak
Shell moet de eigen CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent hebben verminderd en zich inspannen om ook de uitstoot van leveranciers en klanten met dat percentage te doen verminderen, bepaalde de rechtbank in Den Haag. Directeur Donald Pols van Milieudefensie noemt dat 'echt geweldig nieuws en een gigantische overwinning voor de aarde, onze kinderen en voor ons allemaal'. Volgens hem laat de rechter er 'geen twijfel over bestaan' dat Shell gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt en daar 'nu snel mee moet stoppen'.

De zaak was aangespannen door Milieudefensie, gesteund door ruim 17.000 burgers. Ook andere organisaties, waaronder Greenpeace, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging, sloten zich aan als mede-eiser.

Hoger beroep
Het olie- en gasconcern verwacht in beroep te gaan tegen de uitspraak. In een reactie meldt Shell miljarden te investeren in koolstofarme energie. "We zullen ons blijven concentreren op deze inspanningen en verwachten in beroep te gaan tegen de teleurstellende uitspraak van de rechtbank", aldus de verklaring van de multinational.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen