Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijnverleden krijgt weer glans dankzij crowdfunding

Geplaatst opdinsdag 13 augustus 2019 - 6:00

Er komen steeds meer initiatieven om het mijnverleden in Limburg zichtbaar te maken. Vooral geld ophalen via crowdfunding is populair.

In de Kerkraadse wijk Terwinselen is met succes 10.000 euro bij bedrijven en vooral oud-koempels opgehaald voor het realiseren van een monument van een mijnlamp.

Afmeting
De lamp is acht keer de afmeting van een echte mijnlamp. "Het is het replica van een lamp die ooit in onze wijk stond", zegt initiatiefnemer Jo Knobbe. "Die is plotseling verdwenen. Maar we willen nu een mijnlamp terugplaatsen." Die zal overigens niet de afmetingen hebben van het oude monument voor de Wilhelminamijn. "Die was vier meter hoog. Dat vonden we te pompeus."

Ontstaan van Terwinselen
Met de plaatsing van de lamp in de wijk willen de initiatiefnemers het mijnverleden weer zichtbaar maken. "Terwinselen is ontstaan door de Wilhelminamijn", verklaart Knobbe. "Maar daar is nergens iets van te zien."

Doel gehaald
Om geld bij elkaar te krijgen, werd een crowdfundactie opgestart. Doel: 10.000 euro binnenhalen voor het monument. En dat is gelukt. "We hebben folders in de wijk verspreid en we zijn naar bedrijven gegaan. Bedrijven die een link met het mijnverleden hebben. Denk aan DSM", zegt mede-initiafnemer Jo Sentjens. "Maar ook verschillende stichtingen hebben geld gedoneerd."

Dat geld is inmiddels binnen. En het monument is al bijna klaar. "Ik kreeg een oude mijnlamp. Die heb ik acht keer zo groot gemaakt", zegt smid Jack Klaessen uit Heel. "Leuk om zo'n monument te mogen maken."

Video: L1

Hoedje van de glijbaan
In Brunssum is inmiddels ook een inzamelactie begonnen. Stichting de Mijnstreek wil daar het torentje van de oude glijbaan in het Schutterspark restaureren. "Het hoedje van de glijbaan is van voormalige watertoren van staatsmijn Hendrik", zegt Ron Slangen van de stichting. "Dat mag niet verloren gaan. Daarnaast is de glijbaan nog gemaakt door de staatsmijn en is daarmee de laatste herinnering aan het mijnverleden in het Schutterspark."

Voor de restauratie is 10.000 euro nodig. De helft daarvan moet via een crowdfunding binnengehaald worden. Dat geld is nog lang niet binnen, moet Ron Slangen van de stichting beamen. De teller staat pas op 100 euro. "Maar we zijn net gestart."

Oud-koempels
Volgens de initiatiefnemers in Terwinselen, willen vooral de oud-mijnwerkers graag doneren om het mijnverleden zichtbaar te houden. "
Oud-koempels kwamen zelfs geld brengen", verklaart Sentjens. "Ze wilden laten zien dat ze het een goed idee vonden." Er kwam zelfs geld binnen uit het buitenland. "Uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld", glundert Jo Knobbe. "Dat kwam van een oud-inwoonster van Terwinselen die onze actie op internet had gezien."

Meer interesse
Een crowdfundactie moet daarom vooral in de buurt gehouden worden, zo zegt Knobbe. Maar ook bedrijven en stichtingen die betrokken waren bij de mijnen willen graag doneren. "Want de oud-koempels verdienen zulke monumenten", stellen Knobbe en Sentjens. "Door het Jaar van de Mijnen is er weer meer interesse voor het mijnverleden. En dat merk je."

Stichting de Mijnstreek wil het niet laten bij de glijbaan van de staatsmijn in het Schutterspark. Het wil kijken of het nog meer projecten financieel kan ondersteunen met een crowdfundactie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen