Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijnschade onherstelbaar: huis opnieuw gebouwd

Geplaatst opdinsdag 29 oktober 2019 - 15:36

Op de plek in Eygelshoven waar tot voor kort de door mijnschade tot slooppand gereduceerde woning van Tonia en René Ruiterbeek in Eygelshoven stond, is dinsdag begonnen met de herbouw van het huis.

Hun huis aan de Bosweg lag precies op een breuklijn die ging werken omdat oude mijngangen in de diepe ondergrond vol water liepen.

Tijdbom
Toen Tonia en René het huis in 1990 kochten, wisten ze nog niet dat de bodem onder hun huis een verrassing in petto had. "We hadden het gevoel op een tijdbom te leven. ‘s Nachts als het stil was, hoorden we het huis kraken. Op een gegeven moment dachten we dat het zo kon instorten.”

Calamiteitenfonds
Tonia en René gingen op zoek naar hulp en kregen die van het Calamiteitenfonds Mijnschade. Volgens voorzitter Jan de Wit is het fonds bedoeld om schade aan woningen te herstellen. “Maar in het geval van het huis van de familie Ruiterbeek was het al snel duidelijk dat hier reparaties duurder zouden zijn dan nieuwbouw. Dus besloten we om dat dan ook maar te doen.” Volgens De Wit is dit de eerste keer dat een beschadigde woning wordt vervangen door een nieuwe. “Maar dat zal zeker geen gewoonte worden.”

Kleiner
Het nieuwe huis van de Ruiterbeeks is op hun verzoek kleiner dan het vorige en is aangepast voor de toekomst: klimaatneutraal en alvast aangepast aan hun behoeftes als ze ouder worden. Het speciale fundament onder hun woning zorgt ervoor dat de bodembeweging, die er nog steeds is, geen schade meer kan aanrichten. Financieel gezien verandert er voor het echtpaar Ruiterbeek niets.

Bijna afbetaald
Het koppel houdt hun oude woonlasten, de oude woning was namelijk al bijna afbetaald. Het nieuwe huis kost tussen de 200.000 en 300.000 euro en wordt geheel betaald uit het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade. In maart moet het klaar zijn. Tot die tijd woont het echtpaar in bij familie.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen