Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijnschade onherstelbaar: huis opnieuw gebouwd

Geplaatst opdinsdag 29 oktober 2019 - 15:36

Op de plek in Eygelshoven waar tot voor kort de door mijnschade tot slooppand gereduceerde woning van Tonia en René Ruiterbeek in Eygelshoven stond, is dinsdag begonnen met de herbouw van het huis.

Hun huis aan de Bosweg lag precies op een breuklijn die ging werken omdat oude mijngangen in de diepe ondergrond vol water liepen.

Tijdbom
Toen Tonia en René het huis in 1990 kochten, wisten ze nog niet dat de bodem onder hun huis een verrassing in petto had. "We hadden het gevoel op een tijdbom te leven. ‘s Nachts als het stil was, hoorden we het huis kraken. Op een gegeven moment dachten we dat het zo kon instorten.”

Calamiteitenfonds
Tonia en René gingen op zoek naar hulp en kregen die van het Calamiteitenfonds Mijnschade. Volgens voorzitter Jan de Wit is het fonds bedoeld om schade aan woningen te herstellen. “Maar in het geval van het huis van de familie Ruiterbeek was het al snel duidelijk dat hier reparaties duurder zouden zijn dan nieuwbouw. Dus besloten we om dat dan ook maar te doen.” Volgens De Wit is dit de eerste keer dat een beschadigde woning wordt vervangen door een nieuwe. “Maar dat zal zeker geen gewoonte worden.”

Kleiner
Het nieuwe huis van de Ruiterbeeks is op hun verzoek kleiner dan het vorige en is aangepast voor de toekomst: klimaatneutraal en alvast aangepast aan hun behoeftes als ze ouder worden. Het speciale fundament onder hun woning zorgt ervoor dat de bodembeweging, die er nog steeds is, geen schade meer kan aanrichten. Financieel gezien verandert er voor het echtpaar Ruiterbeek niets.

Bijna afbetaald
Het koppel houdt hun oude woonlasten, de oude woning was namelijk al bijna afbetaald. Het nieuwe huis kost tussen de 200.000 en 300.000 euro en wordt geheel betaald uit het Calamiteitenfonds Mijn(water)schade. In maart moet het klaar zijn. Tot die tijd woont het echtpaar in bij familie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen