Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Mijn familie is altijd Team Paumen geweest'

Geplaatst opdinsdag 21 november 2017 - 17:58

Oud- hockeyinternational Maartje Paumen presenteerde vanmiddag haar biografie 'Tot het uiterste' in boekhandel van Piere in Eindhoven.

"Ik ben extreem in alles en daar heb ik mijn carrière vaak last van gehad."

Gedreven kind
Maartje Paumen is zeven jaar als ze gaat hockeyen bij HC Geleen. Met haar broers en zus - die ook hockeyen- gebruikt ze de achtertuin van haar ouderlijk huis al geregeld als hockeyveld. "Mijn familie is altijd Team Paumen geweest", vertelt ze geëmotioneerd terwijl ze een stuk uit haar boek voorleest. "Dank jullie wel om altijd overal met me mee naar toe te reizen. Dank je wel voor alle kapotte ramen die door de hockeyballen. Pap, mam het eerste exemplaar is voor jullie."

Stafcorner
Ze valt meteen met de deur in huis op de eerste bladzijde van haar boek. "Ik was altijd het meisje van de strafcorner. Die speelster die een bijzonder kunstje beheerste. Het was een zege. Het maakte me groot. Maar het heeft mij ook heel klein gemaakt want ik mocht niet falen van mezelf. Als ik niet scoorde uit een strafcorner kon ik daar nog dagen depressief van zijn."

Op
Groot voorbeeld daarvan is de dag na de winst op de Olympische Spelen in Londen in 2012. "Ik werd wakker, keek naar de gouden plak op mijn nachtkastje en voelde me slecht. Ik kon wel janken. Het gevoel dat hoorde bij Olympisch goud had ik niet." Jaren later komt Paumen erachter dat ze op dat moment 'op' was. "Het werd me te veel. De druk om te presteren. Mijn relatie met Carlien die niet goed liep. Mijn voorbeeldfunctie. Ik mocht nooit falen van mezelf. Maar genieten kon ik ook niet." Met behulp van een sportpsycholoog en een mental coach kwam ze er weer boven op. "Ik heb geleerd dat het leven niet altijd een achtbaan in Walibi hoeft te zijn. Joris en de Draak in de Efteling is ook goed."

Londen
Het is januari 2012 als Paumen en haar teamgenoten onder valse voorwendselen naar Schiphol worden gestuurd. Hen wordt verteld dat ze naar Londen gaan om alvast een kijkje te nemen in het Olympisch Stadion. "Toen we aankwamen, was er geen vlucht naar Londen. Toen kregen we te horen dat we vijf minuten de tijd hadden om onze familie en vrienden te vertellen dat we de komende drie dagen niet bereikbaar waren. En toen ging er wel een belletje rinkelen."

​Alicante
De dames van Oranje vertrekken naar Alicante. Daar wacht ze drie dagen training met militairen. "Bikkelhard trainen. Fysiek en mentaal werd je echt wel gesloopt. Je leert elkaar zo goed kennen en dat was ook precies de bedoeling. We hadden geen betere voorbereiding voor de spelen kunnen hebben, maar het was eens en nooit meer." Allicante werd het begrip van het team van Londen 2012. "Als het even tegenzat, schreeuwde ik Alicante over het hele veld. Dan wist iedereen: die drie dagen hebben we overleefd als team, dus dit is een eitje."

Carrière
In 2001 stapt Paumen van HC Geleen over naar Oranje Zwart en vanaf 2004 speelt ze voor de prijzen bij HC's-Hertogenbosch. In 2008 wint ze haar eerste Olympische gouden medaille met Oranje in Peking. Een jaar geleden maakte ze bekend dat ze ging stoppen bij Oranje. "Dat was zwaar maar voelt nog steeds als een goede keuze. Nu ga ik tot het uiterste bij Antwerpen. En daarna zie ik wel weer."

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen