Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Mijn familie is altijd Team Paumen geweest'

Geplaatst opdinsdag 21 november 2017 - 17:58

Oud- hockeyinternational Maartje Paumen presenteerde vanmiddag haar biografie 'Tot het uiterste' in boekhandel van Piere in Eindhoven.

"Ik ben extreem in alles en daar heb ik mijn carrière vaak last van gehad."

Gedreven kind
Maartje Paumen is zeven jaar als ze gaat hockeyen bij HC Geleen. Met haar broers en zus - die ook hockeyen- gebruikt ze de achtertuin van haar ouderlijk huis al geregeld als hockeyveld. "Mijn familie is altijd Team Paumen geweest", vertelt ze geëmotioneerd terwijl ze een stuk uit haar boek voorleest. "Dank jullie wel om altijd overal met me mee naar toe te reizen. Dank je wel voor alle kapotte ramen die door de hockeyballen. Pap, mam het eerste exemplaar is voor jullie."

Stafcorner
Ze valt meteen met de deur in huis op de eerste bladzijde van haar boek. "Ik was altijd het meisje van de strafcorner. Die speelster die een bijzonder kunstje beheerste. Het was een zege. Het maakte me groot. Maar het heeft mij ook heel klein gemaakt want ik mocht niet falen van mezelf. Als ik niet scoorde uit een strafcorner kon ik daar nog dagen depressief van zijn."

Op
Groot voorbeeld daarvan is de dag na de winst op de Olympische Spelen in Londen in 2012. "Ik werd wakker, keek naar de gouden plak op mijn nachtkastje en voelde me slecht. Ik kon wel janken. Het gevoel dat hoorde bij Olympisch goud had ik niet." Jaren later komt Paumen erachter dat ze op dat moment 'op' was. "Het werd me te veel. De druk om te presteren. Mijn relatie met Carlien die niet goed liep. Mijn voorbeeldfunctie. Ik mocht nooit falen van mezelf. Maar genieten kon ik ook niet." Met behulp van een sportpsycholoog en een mental coach kwam ze er weer boven op. "Ik heb geleerd dat het leven niet altijd een achtbaan in Walibi hoeft te zijn. Joris en de Draak in de Efteling is ook goed."

Londen
Het is januari 2012 als Paumen en haar teamgenoten onder valse voorwendselen naar Schiphol worden gestuurd. Hen wordt verteld dat ze naar Londen gaan om alvast een kijkje te nemen in het Olympisch Stadion. "Toen we aankwamen, was er geen vlucht naar Londen. Toen kregen we te horen dat we vijf minuten de tijd hadden om onze familie en vrienden te vertellen dat we de komende drie dagen niet bereikbaar waren. En toen ging er wel een belletje rinkelen."

​Alicante
De dames van Oranje vertrekken naar Alicante. Daar wacht ze drie dagen training met militairen. "Bikkelhard trainen. Fysiek en mentaal werd je echt wel gesloopt. Je leert elkaar zo goed kennen en dat was ook precies de bedoeling. We hadden geen betere voorbereiding voor de spelen kunnen hebben, maar het was eens en nooit meer." Allicante werd het begrip van het team van Londen 2012. "Als het even tegenzat, schreeuwde ik Alicante over het hele veld. Dan wist iedereen: die drie dagen hebben we overleefd als team, dus dit is een eitje."

Carrière
In 2001 stapt Paumen van HC Geleen over naar Oranje Zwart en vanaf 2004 speelt ze voor de prijzen bij HC's-Hertogenbosch. In 2008 wint ze haar eerste Olympische gouden medaille met Oranje in Peking. Een jaar geleden maakte ze bekend dat ze ging stoppen bij Oranje. "Dat was zwaar maar voelt nog steeds als een goede keuze. Nu ga ik tot het uiterste bij Antwerpen. En daarna zie ik wel weer."

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Uitgelicht
Recordopbrengst L1 Samen voor de Voedselbank!

Limburg, wat een warmte! Bedankt allemaal! 346.971 producten voor L1 Samen voor de Voedselbank!

En je kunt nog steeds online een voedselpakket doneren. Dat kan t/m 31 december.

Doneer hier online
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

Iedere woensdag, zaterdag en zondag op L1 TV.

Bekijk hier de afleveringen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen