Overslaan en naar de inhoud gaan

Mieke uit Stein naait iedere dag 50 mondkapjes

Geplaatst opdonderdag 2 april 2020 - 6:01

Net als vele anderen in Limburg, zet Mieke van der Blom uit Stein haar naaimachine in om mondkapjes te maken.

Vanaf het begin van de crisis voelde Mieke van der Blom dat ze iets moest doen, met als resultaat dat deze week het zeshonderdste mondkapje de deur uit ging. Op weg naar een zorginstelling. "Mijn hobby is naaien en ik dacht wat kan ik nou doen. Nou mondkapjes naaien."

Van 8 tot 8
Haar kleine naaiattelier ligt vol met geknipte lakens, lintjes en witte katoenen vierkante doekjes die uiteindelijk mondkapjes moeten worden. Dagelijks is Mieke van acht uur 's ochtends tot avonds uur 's avonds aan het naaien. "Maar ik doe het niet alleen. Ik heb lieve onderbuurvrouwen, kennissen en familie die allemaal mee helpen." Op het balkonnetje zitten drie vriendinnen die even pauzeren. Ook de man van Mieke draagt een steentje bij. " Ik verzorg de catering", zegt Rob van der Blom terwijl hij de koffie en vlaai voor de dames serveert.

Ook elders in de provincie wordt druk genaaid. Bij toneelvereniging De Krottepoffers in Nederweert zijn er al meer dan duizend in elkaar geknutseld, en zelfs in de gevangenis van Sittard wordt genaaid.

Niet voor ziekenhuizen
De mondkapjes gaan naar verschillende zorginstellingen zoals verzorgingshuizen en gehandicaptenzorg. Mieke benadrukt dat het geen medische mondkapjes zijn. "Voor ziekenhuizen zijn ze niet geschikt. Ik maak ze volgens de richtlijnen van het RIVM voor zorginstellingen. De stof moet 100% katoen zijn en er moet een opening in zitten waar zorgverleners zelf een filter in kunnen stoppen", aldus Mieke.

Mensenleven redden
Als de mondkapjes klaar zijn, worden ze nog eens met 90 graden gestreken zodat ze steriel zijn. Daarna gaan ze in afzonderlijke plastic zakjes en worden ze bezorgd aan de zorginstellingen. "Als ik hiermee ook maar één mensenleven dan redden, dan is mijn missie geslaagd", vertelt ze zichtbaar ontroerd. Ze pakt een wit lapje stof en begint aan het volgende mondkapje.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen