Overslaan en naar de inhoud gaan

Middenstand profiteert ook van kunstbeurs TEFAF

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 20:18

Een extra kilo kaviaar, gasten die van A naar B worden gebracht en een prestigieuze schoenmaker die exclusief naar Maastricht komt. Kortom, allerlei ondernemers profiteren van kunstbeurs TEFAF en doen er alles aan om een graantje mee te pikken.

Want zowel galerijhouders als bezoekers gaan ook naar de binnenstad van Maastricht. Zo slenteren ze door de Stokstraat en gaan ze een hapje eten.

Meer omzet
Kiki Niesten van de gelijknamige damesmodezaak schat dat ze deze week 250 tot 300 procent meer omzet draait dan normaal. Ze heeft haar etalage aangepast aan de kunstbeurs. "Want mode en kunst gaan prima samen."

Even verderop ligt Shoes & Shirts. De zaak bestaat net een jaar langer dan de beurs. Eigenaar Jules van den Eerdwegh ziet elk jaar vaste klanten terugkeren. "Zelfs mensen die in Londen wonen en daar veel meer aanbod hebben dan hier." Volgende week zaterdag heeft de eigenaar een exclusieve schoenmaker van Crockett & Jones weten te strikken. "Uiteraard voor iedereen, maar wel in het kader van TEFAF."

Video: L1

Waar modezaken, juweliers en taxichauffeurs extra uren draaien, zitten ook de hotels en restaurants vol.

Speciaal menu
Kok Jeroen Raes van restaurant Rozemarijn toont wat extra kaviaar. "Nagenoeg alles zit vol, vergelijkbaar met de feestdagen, al hebben we nu een speciaal TEFAF-menu." Ook bij Tout à Fait is alles gereserveerd. De Michelinster, die chef-kok Bart Ausems ooit binnensleepte, komt nu erg van pas. "Maar daar komen de mensen niet voor, ze komen omdat ze hier soms al jaren achtereen komen. Ze willen snel en goed eten en door de jaren heen weet je ook wel wat de extra wensen van de klanten zijn", verklaart de eigenaar.

Video: L1

Vaste standhouders
Ook het Kruisherenhotel in de binnenstad ziet sommige vaste standhouders al 30 jaar komen. "Ze reserveren meteen voor het jaar erna. Uiteraard is het in deze week duurder, maar daar krijg je ook iets voor terug. Zo halen we de gasten op in Amsterdam, Düsseldorf of vliegveld Beek en is er ook een vaste pendeldienst met de TEFAF", vertelt hotelmanager Floris Kemper.

Video: L1

Detailhandel
Het is dus vooral het duurdere segment dat de vruchten plukt van de kunstbeurs, al zal de detailhandel het ook merken. Een van de bezoekers bekent eerlijk: "Vorig jaar was ik mijn koffer vergeten, toen moest ik nieuw ondergoed en dergelijke kopen. Ben ik maar even naar de Hema gegaan. Maar niet verder vertellen hoor", aldus een van de vele tienduizenden bezoekers deze week, die nog een veelvoud aan euro's in Zuid-Limburg achter zullen laten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen