Overslaan en naar de inhoud gaan

Midden-Limburg maakt zich op voor extreem hoogwater

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 9:21

Na de problemen in Zuid-Limburg zet het midden van de provincie zit inmiddels schrap voor het extreem hoge waterpeil dat in de rivieren verwacht wordt.

De gemeenten nemen donderdag en vrijdag elk hun eigen maatregelen om inwoners langs de Maas en Roer te beschermen.

Dorpen geëvacueerd
De gemeente Echt-Susteren heeft inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg donderdagavond al verplicht hun huizen te verlaten. Toezichthouders van de gemeente gingen alle huizen langs om erop toe te zien dat daadwerkelijk iedereen uit het gebied vertrok.

Roermond gewekt
Zo'n 550 huishoudens in Roermond werden vrijdagochtend om 6:00 uur met megafoons en sirenes vroegtijdig gewekt om per direct hun woningen te verlaten. Ze kregen bovendien een NL Alert. "In verband met wateroverlast dient u onmiddellijk uw huis te verlaten", schalden de luidsprekers van de megafoons. Om 07.00 uur moest iedereen het huis uit zijn. Politieagenten belden huis aan huis aan.

De verlaten woningen zijn grotendeels gebarricadeerd met zandzakken in een poging het oprukkende water tegen te houden.

Video: L1 (Ties Horrichs)

Outlet dicht
De Designer Outlet in Roermond moet de deuren tot maandag 9:00 uur gesloten houden vanwege het hoogwater. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft dat in de nacht van donderdag op vrijdag met een noodverordening besloten.

De maatregel is voornamelijk bedoeld om de wegen rond de stad vrij te kunnen houden. Er geldt al een bevel om ramptoeristen te weren. Lees meer.

ME helpt bij evacuatie
De Mobiele Eenheid (ME) van de politie ondersteunt de evacuatie van bewoners van Vlodrop. Zij moeten hun woningen verlaten vanwege het hoogwater in de Roer.

Foto: Ties Horrichs

Nooddijk van 1,1 kilometer
Defensie is in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen met het verstevigen van de dijkring tussen Thorn en Wessem met behulp van zandzakken. Daarmee wordt geprobeerd wateroverlast te voorkomen.

Inwoners Buggenum geëvacueerd
Delen van het dorpje Buggenum worden vrijdag geëvacueerd. Dat heeft de gemeente Leudal vrijdagochtend bekendgemaakt. De bewoners van zo’n vijftig woningen in de Dorpsstraat moeten zo snel mogelijk hun woningen uit. Politie en medewerkers van de gemeente bellen huis aan huis aan om mensen op de hoogte te stellen van de evacuatie.

Dijken in Noord-Limburg verstevigd met zand
Ook verder noordelijk worden al voorbereidingen getroffen voor de golf met hoogwater die in de Maas voortgestuwd wordt. Donderdagavond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand.

De gemeente Venray waarschuwt inwoners van Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck voor wateroverlast. En de gemeente Bergen bereidt inwoners van Well, Wellerlooi en delen van Nieuw-Bergen vast voor op een eventuele evacuatie die gaat komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen