Overslaan en naar de inhoud gaan

Middeleeuws Duits evangelieboek op de TEFAF Maastricht

Geplaatst opzondag 8 maart 2015 - 9:34

Een zeldzaam Duits evangelieboek van meer dan duizend jaar oud is volgende week te koop op de TEFAF in Maastricht, een van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen ter wereld.

Volgens de Parijse handelaar Les Enluminures is het een van de weinige evangelieboeken uit die tijd die nog in particuliere handen is.

6,5 miljoen euro
Het is in circa 980 uitgegeven en stamt uit de tijd van de Ottonen, een koningsdynastie die de basis legde voor een machtig Duits keizerrijk. Het Ottoonse boek is zo zeldzaam dat het nooit Duitsland zou kunnen verlaten als het daar was opgedoken, stelt de handelaar. De vraagprijs is 6,5 miljoen euro.

Topstukken
Het antieke boek is een van de topstukken op de TEFAF, die vanaf vrijdag zijn 28e editie beleeft. Verzamelaars, kunstliefhebbers en museumcuratoren kunnen daar terecht voor tienduizenden kunstwerken uit de hele wereld.
Daaronder bevinden zich ook een tekening van Vincent van Gogh uit 1888 en een set van twee stoelen die ontworpen zijn voor het kantoor van François Mitterrand, toen hij president was van Frankrijk.

Egyptisch paneel
De Londense antiekhandelaar Charles Ede komt met een Egyptisch paneel van een jonge vrouw, dat geschilderd is in de tweede eeuw. Dit soort portretten uit de Romeinse periode in Egypte werd na de dood van de afgebeelde persoon met de mummie in de graftombe geplaatst.

Penschilderij
De Amsterdamse handelaar Rob Kattenburg presenteert een penschilderij van een van de beroemdste marineschilders uit de Gouden Eeuw, Willem van de Velde de Oude.

Hij schilderde rond 1640 een drukbevaren IJ in Amsterdam, ter hoogte van het tegenwoordige Centraal Station. Volgens de galeriehouder leidde het werk jarenlang een verborgen bestaan in een Britse particuliere collectie.

Moderne kunst
De TEFAF geeft moderne kunst dit jaar extra ruimte op het nieuwe onderdeel 'Night Fishing'. In een speciale ruimte worden moderne sculpturen van acht verschillende kunstenaars getoond, vertegenwoordigd door acht galerieën.

Night Fishing
Met de hedendaagse beeldhouwwerken wil de TEFAF verbanden blootleggen met objecten elders op de beurs, die samen "zevenduizend jaar kunstgeschiedenis vertegenwoordigen". De titel Night Fishing verwijst naar een oude visserstechniek om vissen 's nachts naar het wateroppervlak te lokken, "net zoals traditionele en oude kunstvormen hedendaagse kunstenaars aantrekken en voor hen als bakens fungeren".

Kunstbeurs
Op de tiendaagse kunstbeurs bieden ruim 270 handelaren uit talloze landen schilderijen, beeldhouwwerken, antiek, juwelen, zeldzame boeken en design aan. Vorig jaar trok de TEFAF ruim 74.000 bezoekers.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Patrick van Maris volgt Paul Hustinx op als TEFAF-directeur
Ereteken Maastricht voor Tefaf-directeur
Rijksmuseum koopt dijkdoorbraak op TEFAF
ANP
75.000 bezoekers voor TEFAF in Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen